Frokost. Arbejdstid: 30 min. Skal trække: 1 døgn. Afdrypning: ca 12 timer. Røgetid: 2-5 min. Middelsvær at lave. Mellem pris. Mængde: ca 400 g ost
# Ingredienser
til Rygeost
1¾ l uhomogeniseret, fuldfed sødmælk
2 dl kærnemælk
2½ dl piskefløde
½-1 tsk salt
ca 2 tsk kommen
Endvidere:
ca 4 dl kogende vand
½ neg havre- eller rughalm eller tørret græs
½ spand brændenælder
*
Sådan laves Rygeost
1. Bland mælk, kærnemælk og fløde og stil det lunt og
tildækket 1 døgn.
Stuetemperatur er nok.
2. Skær et kryds midt i mælkemassen og hæld det kogende vand
i midten.
Lad det stå et par min. Hæld vandet fra.
3. Læg oste massen lagvis med salt i en saftpose eller et
tyndt klæde, anbragt i en sigte.
Stil den koldt med en skål under og lad vallen løbe fra, ca
12 timer, evt. natten over.
4. Kom halmen (græsset) i bunden af en metalspand, gerne med
trækhuller i.
Sæt ild til og dæmp flammerne med brændenælder, når ilden
har godt fat.
Læg låg eller lignende over, det må ikke dække helt, så
kvæles ilden, der skal luft til.
5. Fjern klædet eller saftposen og læg den afdryppede ostemasse
i en trådsigte.
Fjern låget fra spanden, når der er god røgudvikling.
Anbring sigten med ostemassen herover få min., til osten er
tilpas røgfarvet.
6. Fjern osten fra røgen, vend den over på et fad og drys
med kommen.
Nyd helst osten samme dag.
Spis Rugbrød, Landbrød eller Flûtes til.
Tips: Radiser og purløg er klassisk tilbehør.
Drys også gerne med paprika.
Sådan laves Rygeost
1. Bland mælkeprodukterne og stil blandingen lunt og
tildækket 1 døgn.
Skær et kryds midt i mælkemassen.
Hæld 4 dl kogende vand i midten.
Lad det stå et par min. Hæld vandet fra.
2. Læg ostemassen lagvis med salt i et tyndt klæde, anbragt
i en sigte.
Stil den koldt med en skål under og lad vallen løbe fra, ca
12 timer, evt. natten over.
3. Kom halmen i bunden af en metalspand, gerne med
trækhuller i.
Sæt ild til, og når ilden har godt fat, dæmpes flammerne med
brændenælder.
4. Læg låg eller lignende over spanden, det må ikke dække
helt, så kvæles ilden, der skal luft til, så røgen kan udvikle sig.
5. Fjern klædet og læg ostemassen i en trådsigte.
Fjern låget fra spanden, når der er en god røg.
6. Anbring sigten med ostemassen over røgen få min., til
osten er tilpas røgfarvet.
Fjern osten fra røgen, vend den over på et fad og drys med
kommen.
Se alle de bedste opskrifter med Ost
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------