Disse 6 farverige salater er ideelle som tilbehør til
aftensmaden. Find inspiration til hovedretten i det store madunivers i Kogebog.dk.
Sommeren og det
tidlige efterår bugner af danske grønsager, frugter og blå bær. Brug dem i
friske salater som både frokost, forret og tilbehør.
Salat med bladselleri, pære og valnødder
4 personer. Arbejdstid:
20 min.
#
6-8 stilke
bladselleri
50 g valnøddekerner
75 g blåskimmelost (fx
danablu)
½ dl piskefløde
friskkværnet peber
8-12 blade
hjertesalat
2 modne pærer
Tilbehør: evt. brød
*
Rens bladselleri og
skær dem i små stykker.
Hak nødderne groft.
Pres osten gennem en
sigte ned i en skål og rør sammen med fløde.
Krydr med peber og
tilsæt valnødder og bladselleri.
Skyl og slyng
salaten.
Vask pærerne og skær
dem i både.
Anret fire tallerkener
med salatblade, pærebåde og bladselleri-osteblandingen.
Server evt. med
brød.
Salat af gulerødder med hvidløgsmayonnaise og
rosiner
4 personer. Arbejdstid:
25 min. Kogetid: ca. 7 min.
#
500 g gulerødder
1 bundt persille
(hakket)
100 g mayonnaise
2-3 fed hvidløg
50 g rosiner
1-2 tsk citronsaft
friskkværnet peber
*
Skræl gulerødderne
og skær dem i terninger.
Kog dem i letsaltet
vand 5-7 min. til de er tilpas møre.
Lad dem dryppe af og
køle af.
Skyl og hak
persillen.
Rør mayonnaise med
knust hvidløg, persille og rosiner.
Smag til med
citronsaft og peber.
Bland med
gulerødderne.
Salaten er god som tilbehør
til fx stegt kød eller sammen med andre salater.
Kålsalat med brombær og nødde/kaneldressing
4 personer. Arbejdstid:
25 min.
#
350 g hvidkål (uden
stok)
125 g brombær
Nødde/kaneldressing:
50 g
hasselnøddekerner
2 spsk nøddeolie
(eller neutralt smagende olie)
1 spsk citronsaft
(eller appelsinsaft)
½-1 tsk flagesalt
1 tsk stødt kanel
*
Snit kålen fint og
skyl den i koldt vand. Lad den dryppe af.
Skyl brombærrene og
tør dem.
Bland dressingen og
vend den sammen med kål og bær.
Grøn salat med blåbær
4 personer. Arbejdstid:
20 min.
#
1 grønt salathoved
(evt. krølsalat)
200 g blåbær
4-5 håndfulde frisk,
rød og grøn basilikum
Sur-søddressing:
2 tsk
æblecidereddike
2 tsk flydende
honning
1 spsk ekstra olie
½ tsk flagesalt og
friskkværnet peber
*
Skyl salat og slyng
den tør.
Skyl blåbærrene og
tør dem.
Skyl
basilikumbladene, tør dem og hak dem.
Bland dressingen og vend det hele sammen lige før servering.
Smag til med salt og peber.
Tips: Alle grønsager, salater, frugter og bær skal skylles grundigt
i koldt vand inden brug.
Brug en stor balje, så fx salatblade ikke bliver mast.
Skyl evt. i flere hold vand, til der ikke er mere sand eller
grus.
Dup og tør frugter og grønsager med et rent viskestykke
eller køkkenrulle og lad sarte bær dryppe af i en si.
Brug gerne en salatslynge til salater og krydderurter.
Kylling med friske
figner og feta
4 personer. Arbejdstid:
20 min. Stegetid: ca. 40 min.
#
4 kyllingeoverlår
4 tsk olie
groft salt og
friskkværnet peber
Salat:
1 bakke rucolasalat
(eller anden grøn salat)
8 friske figner
½ rødløg
150 g feta (salatost
i saltlage)
1 spsk olie
2 tsk citronsaft
evt. friskkværnet
peber
Tilbehør: lune
boller eller brød
*
Læg kyllingelårene i
et ovnfast fad, pensl med olie og krydr med salt og peber.
Steg dem i ca. 40
min. ved 175 °C, til de er gyldne og gennemstegte.
Salat: Skyl salat og
figner.
Skær stilkenden af
fignerne og skær frugterne i både.
Pil rødløget og hak
det fint.
Bland figner,
rucola, rødløg, smuldret feta og en dressing af olie og citronsaft.
Krydr evt. med
peber.
Server
kyllingelårene med salaten og evt. lune boller eller brød.
Hakkebøf med rødbedesalat
4 personer. Arbejdstid:
ca. 40 min. Stege/kogetid: ca. 45 min.
#
Hakkebøf:
600 g hakket oksekød
15 g smør
1 spsk olie
salt og friskkværnet
peber
Rødbedesalat:
500 g rødbeder
2 syrlige æbler
1 bundt bredbladet
persille
Sennepsdressing:
2 spsk grov sennep
2 tsk revet rødløg
2 tsk balsamico
(eller rødvinseddike)
2 tsk flydende
honning
1 spsk olie
Tilbehør:
pillekartofler
bredbladet persille
Begynd med salaten:
Kog rødbederne i ca. 40 min. i letsaltet vand, til de er møre.
Vask æblerne og skær
dem i terninger.
Skyl persillen og
hak den.
Rør
sennepsdressingen sammen.
Læg de kogte
rødbeder i en skål med koldt vand og smut skindet af.
Skær rødbederne i
både og bland med æbler og persille.
Vend dressingen i.
Hakkebøf: Form 4
bøffer.
Varm smør og olie på
en pande, til det er gyldent.
Brun bøfferne på
begge sider og krydr med salt og peber.
Gennemsteg bøfferne
i ca. 5 min. på hver side ved middel varme.
Server hakkebøffer
med rødbedesalat, kogte, pillede kartofler og persilledrys.
Se flere dressinger og skønne salater her
Kilde: Hjemmets bedste MAD