Sambal er en indonesisk chilisauce eller chilipasta eller
syltede chili-pasta, der typisk er fremstillet af en blanding af en række
chilipebre med sekundære ingredienser såsom rejerpasta, hvidløg, ingefær,
skalotteløg, forårsløg, palmesukker og limesaft.
Sambal oelek er umådelig anvendeligt i meget mad og bidrager
helt fantastisk til smag og varme.
Sambal oelek bruges typisk i asiatiske retter med kød, men
den er altså god i alle retter, hvor du normalt tilsætter chili.
Sambal oelek har den fordel, at den har en lang holdbarhed, og
har en flot, rød farve.
# Ingredienser
200 g røde chili
3 fed hvidløg
1 lime
1 spsk brun farin
1 spsk reven ingefær
2 spsk æbleeddike
* Tilberedning
Chilierne vaskes og stilken tages fra.
Skær dem derefter igennem, men fjern ikke kernerne.
Hvidløgsfed hakkes fint.
Kom chili, hvidløg, brun farin, reven ingefær, saften fra en
halv lime og æbleeddike i en gryde.
Lad det koge ca 20 minutter.
Blend det med en stavblender - groft eller fint - som du
ønsker den.
Smag til med salt, æbleeddike og lime.
Hæld den færdige sambal oelek på Atamon skoldede glas, og den
kan holde sig i mange måneder.
Næringsindhold: pr. 100 g. Kalorier: 50. Fedt: 1 g. Kulhydrat:
3 g. Protein: 3 g. Kostfibre: 8 g.
Du kan også købe færdiglavet sambal oelek.
Tips: Når du tager chilipasta fra glasset, så brug
altid en ren ske. Så holder chilipastaen bedre.
Doser sambal oelek efter smag og gør dine retter spændende.