Fondue er en schweizisk ret bestående af vin, Kirsch og
smeltet ost, som tilberedes i en særlig gryde ved bordet. Varm, duftende og dejlig ost
Til 4 personer.
Tilberedningstid: ca. 30 min.
# Ingredienser:
350 g Gruyere
350 g Emmentaler
1 fed hvidløg
3½-4 dl tør hvidvin
1 spsk citronsaft
1 spsk Kirsch el.
cognac
hvid peber
evt. reven muskatnød
evt. 2 tsk maizenamel
* Tilberedning:
1. Riv osten på den
grove side af råkostjernet.
2. Gnid en
fonduegryde med et overskåret hvidløgsfed.
Hæld hvidvin og
citronsaft i og varm det langsomt under omrøring.
Tilsæt den revne ost
og lad den smelte under omrøring.
Tilsæt Kirsch eller
cognac - rør evt. Maizena ud i det.
Krydr med peber og
evt. reven muskatnød.
3. Sæt gryden på
bordet på et spritapparat og hold fonduen lige under kogepunktet.
4. Lad hver deltager
selv dyppe sit brød i fonduen - sæt brødstykkerne på fonduegafler.
Et glas hvidvin er
godt til. Aldrig øl!
INFO: Fondue er en schweizisk ret bestående af vin, Kirsch
og smeltet ost, som tilberedes i en særlig gryde, en caquelon, ved bordet.
Fondue spises ved at dyppe lange gafler med brød i osten. Retten blev
markedsført som landets nationalret i 1930'erne, og blev i 1960'erne populær i
USA, Danmark og resten af Nordeuropa.
Den tidligste opskrift på fondue blev trykt i en schweizisk
kogebog i 1699. Efterhånden som retten blev populær i 1950'erne er
fonduebegrebet udvidet, så det også kan indbefatte udskårne stykker af grønsager,
svampe, kød eller fisk, som dyppes i opvarmet olie, bouillon eller vin, ligesom
chokoladefondue også har vundet frem som dessert. Her dypper man typisk frugt.
Blandt de oste, der kan anvendes, er Emmentaler, Cheddar, Gruyère, Comté og Fontina.
Se alle de bedste opskrifter med Ost
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.