Gammeldags skinkesteg med sprød svær? Opskriften på Kogebog.dk
sikrer dig et perfekt resultat. Helstegt
skinke med ben giver dejligt, saftigt kød. Du får også tips til tranebær-appelsin mos.
8-10 personer. Tilberedningstid:
3-4 timer
# Ingredienser
3 kg skinke med ben
og svær
groft salt, peber
fra kværn
6-8 laurbærblade
15 hele peberkorn
2-3 kviste timian
maizenamel
evt. fløde og/eller
bouillon
* Tilberedning
1. Rids sværen i
rudemønster.
Gnid den med rigeligt salt og peber.
Stik halve
laurbærblade ned imellem sværene.
2. Stik et
kødtermometer ind i stegen, men pas på, at det ikke rører ved benet.
3. Læg stegen med
sværen opad på risten over bradepanden.
Sæt den i ovnen ved
150 °C (rigtigt! meget lav varme).
4. Læg peberkorn og
timiankviste i bradepanden og hæld 3 dl kogende vand ved.
5. Lad stegen stå i
ovnen, til termometeret viser 76 °C; det tager fra 3-4 timer, alt efter ovnens
varmeevne og stegens tykkelse.
Se til stegen af og
til; måske skal der mere vand i bradepanden.
6. Hvis sværen er
ved at blive for brun mod slutningen, lægges et stykke alufolie over stegen.
7. Når stegen er ved
at være færdig, hældes skyen fra.
Den skummes for
fedt, jævnes med maizenamel og smages til.
Evt. tilsættes fløde
og/eller bouillon.
8. Skinkestegen
serveres med små, hvide kartofler til samt surt og sødt.
Tips
Flæskestegen har
mange traditioner omkring sig, bl.a. det sure og søde tilbehør - asier, gelé
osv. Prøv til en afveksling denne forfriskende frugtmos, som det kun tager et
øjeblik at lave.
1 liter friske eller
frosne tranebær (cranberries) køres gennem kødmaskine, blender eller
universalhakker sammen med to store usprøjtede appelsiner, skåret i terninger
med skræl og det hele. Når frugten er jævnt hakket, røres 250 g (3 dl) melis i
- måske lidt mere efter egen smag.
Denne mos kan
serveres straks eller fryses ned til senere brug. Smager fint til den fede
flæskesteg samt til alle former for fjerkræ og vildt.