Skovjordbær (Fragaria vesca), også skrevet Skov-Jordbær, er
en 5-15 cm høj urt med lange, rodslående udløbere. Den vokser på både på bakker
og skrænter og i skov.
Skovjordbær er en flerårig urt med en tueformet vækst. De
lange udløbere gør dog, at planten kan danne sammenhængende tæpper under de rette
betingelser. Stænglerne er rødlige og svagt hårede med rundt tværsnit. Oftest danner
bladene dog en grundstillet bladroset. Bladene er trekoblede med omvendt ægformede
småblade, der har groft takket rand. Den midterste tand på endesmåbladet rager længere
frem end de øvrige på samme småblad (dette til forskel fra bakkejordbær). Oversiden
er græsgrøn og furet på grund af nedsænkede bladribber. Undersiden er lysegrøn.
Blomstringen sker i maj-juni, hvor man finder blomsterne siddende
i små stande på særlige, oprette skud. De enkelte blomster er regelmæssige og 5-tallige
med hvide kronblade. Frugterne er uægte frugter, der består af den opsvulmede og
røde frugtbund med mange indlejrede nødder.
Rodnettet er trævlet og ret højtliggende. Udløberne slår rod
ved jordkontakt og skaber nye planter.
Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,10 x 0,25 m (10 x 25 cm/år),
heri ikke medregnet planter, der er dannet fra udløberne.
Arten hører hjemme i skovlysninger og lyse skove, på overdrev
og langs veje og på vejskråninger. Desuden kan den findes i enge, og ved skovbryn
og langs hegn. I Danmark er den almindelig i det meste af landet, bortset fra Vestjylland.
Skovjordbær kan bruges som bunddække på skyggefulde steder i
haven. Bærrene kan bruges til marmelade og saft.
Det såkaldte "Immerbær" (Fragaria vesca var. semperflorens)
er en type af skovjordbær, som ikke danner udløbere. Til gengæld er den remonterende,
dvs. at den bærer bær hen over hele sommeren.
Se de bedste opskrifter med skovjordbær
Skovjordbær - se Jordbær.
Se de bedste opskrifter med Jordbær
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------