Både æg og ost er
råvarer, der har været kendt og brugt i mange år i husholdningen. Her er
hovedvægten lagt på disse enkle råvarer, og der vises nogle af de mange
variationsmuligheder, der kan laves med æg og ost.
Få råvarer kan som
æg tilberedes og varieres på så mange måder.
Æg kan serveres som
selvstændige retter og de kan bruges som tilsætning og giver god smag i meget
mad. Æg er også et værdifuldt næringsmiddel, som giver proteiner, vitaminer og
mineraler.
Kendetegn på
friske æg
● Skallen skal være hel og ren.
● Blommen skal være hvælvet og æggehviden tykt
flydende.
● Den skal samle sig om blommen, når ægget
slås ud.
Sortering af æg
Æggene sorteres
efter størrelse og inddeles efter vægt.
1 er æg over 70 g
2 er æg mellem 65-70
g
3 er æg mellem 60-65 g
4 er æg mellem 55-60 g
5 er æg mellem 50-55 g
Mærkning af æg
På æggepakningen er
der to datoer - en pakkedato og en sidste salgsdato.
Æggene skal være
pakket senest 48 timer efter indsamling.
Husk at kigge på
pakkedatoen og sørg for at få så friske æg som muligt.
Skrabeæg er æg fra
fritgående høns, der går på strøelse og skraber.
Opbevaring af æg
Æg opbevares bedst
køligt dvs. i køleskab.
Æg kan fryses enten
hele eller blommer og hvide hver for sig.
Hele æg: Pisk dem let sammen og kom dem i fryseegnet materiale.
Holdbarhed ved ÷18 °C ca. 6 måneder.
Æggeblommer: Pisk
æggeblommerne let sammen med salt eller sukker - 1 spsk sukker eller 1 tsk salt
til 5 æggeblommer. Husk at mærke æggeblommerne med salt eller sukker.
Holdbarhed ved ÷18 °C ca. 6 måneder.
Æggehvider: Fryses
uden tilsætning af salt eller sukker.
Holdbarhed ved ÷18 °C 8-10 måneder. Kan ved optøning ikke
bruges til piskning.
Æggehvider, der har
været frosset, kan være tilbøjelig til at gryne ved piskning.
Tips om æg
Frisk eller
gammelt æg
Læg et æg i et glas
vand. Bliver ægget på bunden er det friskt.
Stiger det op og evt. flyder, er det tegn på, at ægget er gammelt.
Er ægget kogt
eller råt
Er De i tvivl om et
æg er kogt eller ukogt, kan du gøre følgende prøve.
Læg ægget på et bord
og drej det hurtigt rundt. Er det et kogt æg vil det snurre rundt, mens et
ukogt æg falder om.
Brug ikke sølvtøj i
forbindelse med æg. Svovlet i ægget angriber sølvet og giver afsmag.
Anvendelse af æg
Få råvarer har så
mange anvendelsesmuligheder som æg.
Æg kan spises rå fx
sammen med sild.
De kan spises som
kogte (hårdkogte, »smilende- og blødkogte æg), som pocherede og som spejlæg. De
kan bruges i røræg, i æggestand, i gratin, soufflé, omeletter, i æggekage, i
desserter, i sauce og bagværk.
Æg bruges som:
Hævemiddel bl.a. i
omeletter, souffléer, gratin, bagværk og fromage.
Bindemiddel sammen
med mel i bl.a. fars.
Emulsionsmiddel i
mayonnaise.
Æggeblommen kan binde olie.
Til klaring af
suppe. Æggehviden kan optage »grums« ved opvarmning, så suppen bliver klar.
Til jævning fx i
budding og creme. 1 æggeblomme jævner som 5 g mel.
Til legering af fx
suppe eller sauce.
Pisk æggeblommen med
lidt af den varme væske og kom det ned i gryden umiddelbart før serveringen.
At skille ægget
1. Slå ægget mod en
skarp kant enten bordkanten eller kanten af en skål.
2. Del skallen og
lad æggeblommen blive i den hele skal og lad æggehviden løbe ned i en skål.
Hæld æggeblommen over i den anden skal, så resten af æggehviden løber ned i
skålen.
Dejlige nylagte æg.
Brug dem alene eller som ingrediens i mange retter.
Råcreme
Til 4 personer
# Ingredienser:
2 æggeblommer
2 spsk flormelis
½ stang vanilje
2½ dl piskefløde
* Tilberedning:
Pisk æggeblommer,
flormelis og vaniljekorn tykt og skummende.
Pisk fløden stiv og vend den i med let hånd.
Serveres til
desserter og frugt.
Kagecreme
# Ingredienser:
2½ dl fløde el. mælk
1 stang vanilje
2 æggeblommer
2 spsk sukker
1 spsk maizenamel
* Tilberedning:
Bring fløde eller
mælk og den flækkede vaniljestang i kog.
Pisk æggeblommerne
tykke og skummende med sukkeret.
Pisk maizenamel i.
Hæld lidt af den
kogende væske i æggene og hæld det derpå tilbage i gryden.
Giv cremen et kort
opkog.
Tag gryden fra varmen
og lad cremen blive kold.
Pisk ofte i den, så
den ikke trækker skind.
Fjern vaniljestangen.
Cremen kan bruges i
lagkager, tærter og linser eller medaljer.
Tips: Cremen kan
tilsættes 1-2 dl pisket fløde, det gør den meget lækker.
Marengs
(ca. 35 stk.)
Bagetid: 20-30 min.
# Ingredienser:
3 æggehvider
150 g sukker (1¾ dl)
* Tilberedning:
1. Pisk æggehviderne
meget stive.
Pisk 3 spsk af
sukkeret i.
Vend forsigtigt
resten af sukkeret i.
2. Sæt dejen i små
toppe, gerne gennem
en sprøjtepose, på
en bageplade beklædt med bagepapir.
Bag marengsen 20-30
minutter ved svag varme, 150 °C.
Tips
Marengsdejen kan
også bages som bunde.
Tegn 2 cirkler på
bagepapir 20-22 cm i diameter og fordel dejen i cirklerne.
Bag bundene 35-45 minutter ved 150 °C.
Marengsdejen kan tilsættes grofthakkede nødder eller mandler.
Se alle de bedste opskrifter med Æg
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser
med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.