Dette søde brød bages til den jødiske sabbat og kan tilsmages
med honning, safran eller krydderier.
Andre kan nyde det året rundt. Giver 1 brød
# Ingredienser
2¼ dl skummetmælk
2 spsk fint rørsukker
1 vaniljestang flækket på langs
15 g smuldret frisk gær
700 g ubleget hvedemel
2½ tsk havsalt
85 g smeltet og afkølet usaltet smør
3 sammenpiskede mellemstore æg
ekstra mel til drysning vegetabilsk olie
1 æggeblomme pisket sammen med et nip salt
en stor smurt bageplade
Bruges tørgær, tilsættes 7 g til melet sammen med salt og
sukker.
* Tilberedning
Varm mælk, sukker og vaniljestang i en lille gryde, til det
lige akkurat damper.
Tildæk det og lad det stå, til mælken er blevet lunken.
Tag vaniljestangen op og skrab kornene ned i mælken.
Opløs gæren i mælken.
Bland mel og salt i en skål, lav en fordybning i midten,
hæld mælk, smør og æg i og bland.
Arbejd melet i til en blød, men ikke klistret dej.
Er den for tør, tilsættes lunkent vand, 1 spsk ad gangen.
Er den klistret og blød, tilsættes mel, 1 spsk ad gangen.
Vend dejen ud på en melet flade og ælt den blød og elastisk
i 10 min.
Læg den tilbage i den vaskede og oliesmurte skål og vend
den,
til ydersiden er let dækket af olie.
Tildæk med et fugtigt viskestykke og lad den hæve køligt til
dobbelt størrelse i 1½- 2 timer.
Slå så dejen ned og lad den hæve tildækket og som før i ca.
45 min.
Slå den ned igen og ælt den i skålen 1 min.
Lad den efterhæve tildækket og som før til dobbelt størrelse
ca. 45 min.
Del dejen og flet den som beskrevet i opskriften: Safranfletning.
Pensl med 2 tynde lag pisket æggeblomme og
bag den i en forvarmet ovn ved 220 °C i 10 min.
Pensl igen.
Sæt ovntemperaturen ned til 190 °C og bag i yderligere 30
min,
til brødet er gyldenbrunt og lyder hult, når det bankes i
bunden.
Afkøl på bagerist.
Se alle de bedste opskrifter med Brød eller Boller
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill,
Tøm køleskab, Mad til 1 person, Børnekokke eller Mad på 30 min.