Aftenen
før Store Bededag er der tradition for at servere varme hveder. De er nemme
selv at lave og smager skønt også til morgenmad. Prøv at bruge forskellige melsorter
som fx durum eller spelt og brug gerne op til en tredjedel groft mel.
Arbejdstid:
30 min. Hævetid: 1 time og 15 min. Bagetid: 20 min. Fryse-egnet. 12 stk.
# Ingredienser til :
500
g hvedemel
1½
tsk salt
1½ tsk
sukker
1
tsk stødt kardemomme
100
g smør
50
g gær
2½
dl mælk eller vand
1
æg
æg
til pensling
*
Sådan laver du Varme hveder:
Bland
mel, salt, sukker og kardemomme i en skål og hak det kolde smør i brug evt. en
foodprocessor.
Rør
gæren ud i lun væske i en anden skål og pisk ægget i.
Ælt
de to blandinger sammen og lad dejen hæve tildækket i 30 min.
Ælt
dejen igennem, del den i 12 stykker og form dem til boller.
Læg
dem i en lille smurt bradepande (ca. 20x30 cm) med 1-2 cm mellemrum.
Dæk
bollerne med et fugtigt viskestykke og lad dem hæve ca. 45 min. til de hænger
sammen.
Sæt
bradepanden i ovnen ved 220 °C og bag hvederne ca. 20 min.
Lad
dem afkøle på en rist.
Skil
hvederne ad og flæk dem med en kniv.
TIPS:
Prøv også hveder med tørret frugt: Brug 100 g tørret frugt (soltørrede bær,
rosiner eller abrikoser, skåret i små stykker). Bland frugterne i dejen, når
den er æltet, og krydr evt. med 1 tsk stødt kanel. Fortsæt som i opskriften.
Se hvilken
fredag det er Store Bededag HER
Kilde: Hjemmets bedste MAD