Bagværk Hjemmebag. Arbejdstid: 30 min. Afkøles, dej: mindst 2 timer. Bagetid: ca. 25 min. Svær at lave. Mellem pris. Fryse-egnet. (4 personer)
# Ingredienser til Vol-au-vent
250 g hvedemel (ca. 4 dl)
1½ dl koldt vand
¼ tsk salt
2 spsk eddike
50 g blødt smør
200 g koldt smør til udrulning:
1 æg eller æggehvide og vand til pensling:
*
Sådan laves
Vol-au-vent
1. Bland mel, vand, salt, eddike og smør i en skål og ælt
det til en smidig dej.
Stil den koldt og tildækket ca. en time.
2. Rul dejen ud til en aflang firkant, ca. 1 cm tyk, og
fordel tynde skiver af det kolde smør på ⅔
af dejen.
Fold dejen i 3 lag.
Rul ud igen og gentag processen.
Der skal rulles ud mindst 3 gange.
Læg dejen til afkøling et kvarter mellem hver udrulning, så
smørret ikke løber ud.
Lad dejen hvile koldt ½-1 time.
3. Rul knap halvdelen af dejen ud til en plade på ca. ½ cm's
tykkelse.
Læg en skabelon (fx en tallerken) med en diameter på 20 cm
på og skær ud til bund.
Rul den resterende dej ud og udskær endnu en cirkel på 20
cm.
4. Brug en skabelon (underkop) med en diameter på 17 cm og
læg den midt på den ene cirkel.
Skær omkring den og fjern midtercirklen, så der fremkommer
en ring på 3 cm's bredde.
Sæt ovnen på 220 °C.
5. Læg bunden på en letmelet plade eller på en plade beklædt
med bagepapir.
Pensl bundens overflade med sammenpisket æg, men undgå, at
det løber ned ad siderne, det kan forhindre butterdejen i at hæve flaget og
let.
6. Læg ringen på og pensl også den.
Rul den resterende dej ud ½-1 cm tyk, og skær kortere og
længere bændler, der skal bruges som gitter.
Flet dem som gitter på bordet, og skær ud efter den mindste
form (17 cm), så strimlerne passer til vol-au-vent'en. Pensl »låget«.
7. Prik bunden med en gaffel og bag bund og låg på nederste
rille i ovnen i ca. 25 min., til de er lysebrune og gennembagte.
Tips: Server vol-au-vent'en varm som forret eller frokostret
fyldt med fx Skaldyrsstuvning, Asparges, stuvede, Champignon,
flødestuvede, Fiskeboller med rejer og asparges,
hønsekødsstuvning (se Høne i vol-au-vent)
eller Kalveragout med svampe.
Færdigkøbt frossen butterdej kan bruges.
En vol-au-vent kan udmærket bages tidligere på dagen og
lunes i ovnen 5 min. ved 100 °C, straks før den skal fyldes.
Den skal fyldes straks før servering.
Butterdejspostejer -
små vol-au-vent'er:
Fremgangsmåde som herover, blot udstikkes bund og cirkel i
diametre på henholdsvis 8-9 cm og 6-7 cm, samt et helt låg med diameter som
hullet.
Bagetiden forkortes med 5-6 min.
Kan fryses. Holdbarhed: ca. 3 måneder.
Sådan laves
Vol-au-vent
1. Rul knap halvdelen af dejen ud til en plade på ca. ½ cm's
tykkelse.
2. Læg en tallerken med en diameter på 20 cm på og skær ud
til bund.
3. Rul den resterende dej ud og udskær endnu en cirkel på 20
cm.
Skær en cirkel ud på 17 cm og fjern midtercirklen.
4. Pensl bunden med sammenpisket æg, men undgå, at det løber
ned ad siderne.
Læg ringen på og pensl også den.
5. Rul den resterende dej ud ½-1 cm tyk.
Skær kortere og længere bændler, og flet dem som gitter.
6. Skær »låget« efter mindste form, 17 cm, så gitteret
passer til vol-au-vent'en.
Pensl »låget«.
INFO: En vol-au-vent er et lille hul tilfælde af butterdej.
Det blev tidligere også kaldt en patty sag. En vol-au-vent fremstilles typisk
ved at skære to cirkler i rullet butterdej, skære et hul i en af dem og
derefter stable det ringformede stykke oven på det skiveformede stykke.
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------