Kaki, Diospyros
kaki, er en orangefarvet eller rød frugt med en diameter på 6-8 cm. Formen kan
variere fra rund til aflang eller ægformet.
Kaki er en ny frugt
i danske forretninger. Den har længe været populær omkring Middelhavet, hvor
den spises, når den er overmoden. Kaki serveres ofte som dessert. Den ligner en
tomat, men smager som en sød abrikos. Frugtkødet er næsten flydende med gode
vitaminer. Derfor er kaki en frisk og sund dessert. Kakitræet er robust, og i
plantagerne bruges næsten ingen sprøjtemidler. Men de modne frugter kan let kan
revne og splatte ud. Derfor bliver den behandlet meget varsomt, når den
eksporteres.
Mest af alt ligner
kaki en forstørret tomat. Den kan kendes fra tomaten på de fire bægerblade i
toppen.
Hvis frugten er lys
gul eller gulgrøn, er den ikke helt moden endnu og bør ikke spises, før den er
blevet mere orange. Det skyldes at den indtil dette stadie indeholder tannin,
der snerper i munden og fuldstændig ødelægger fornøjelsen. Samtidig er aromaen
først færdigudviklet, når frugten er orange og skindet gennemsigtigt.
Inde bag det tynde
skind findes det orangerøde frugtkød, der er meget blødt - nærmest flydende. På
langs af centrum går en lys 'tråd' af mere fast frugtkød. Egentlig er frugten
delt i fire kamre, men ved modning bliver det meste flydende og kun holdt fast
af skindet.
Forældrene i
Sydeuropa er ikke alt for begejstrede for at lade deres små børn spise frugten
selv, da det klistrede stads ofte ender på tøjet i stedet for. Ser man i
Middelhavsområdet en person stå foroverbøjet og spise en frugt, er det højst
sandsynligt en kaki. Frugten bliver ofte serveret som en dessert på en
tallerken og spises (nydes!) med en teske. Smagen minder om en sukkersød
abrikos. Den kan også være melonagtig.
Ved nogle varianter
bør det tynde skind ikke spises med. Det kan virke sammensnerpende.
Frugter købt i en
butik har sjældent frø. Der kan dog være op til 10 mandelstore frø i kaki.
I Japan er det en
tradition at spise tørrede kaki på Nytårsdag. Det skyldes frugtens høje indhold
af karotin, der er en forløber for A-vitamin (karotin omdannes i maven til
A-vitamin). Vitaminet siges at have en gavnlig virkning på tømmermænd. 100g
kaki dækker det daglige behov for A-vitamin. Indholdet af C-vitamin er også
pænt. Det er samtidig en energirig frugt, der ikke feder. Så alt i alt kan kaki
godt kaldes en fornuftig dessert.
Kaki kan nydes frisk
evt. med et stænk citron eller lime, da frugten er meget sød i smagen. Kaki
egner sig derfor også til en frugtsalat, hvor de andre frugter har en syrlig
smag. Der er talrige muligheder for at benytte kaki i desserter: sorbet, mos,
kompot, is (ice-cream), syltetøj, gelé, til syrnede mælkeprodukter osv.
Udover det høje
indhold af A-vitamin, så er frugten også rig på mineralet kalium.
Sukkerindholdet er omkring 20 g pr. 100 g og består hovedsageligt af fructose
og glucose.
Se de bedste opskrifter med Kaki
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min
kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO
ooo -----------