Beurre Maître d'Hôtel, også omtalt som Maître d'Hôtel smør, er en type sammensat smør af fransk oprindelse, tilberedt med smør, persille, citronsaft, salt og peber. Det er et velsmagende smør, der bruges på kød som bøf, fisk, grønsager og andre fødevarer.
Aftensmad Hovedret. Let at lave. Høj pris. Arbejdstid: 20
minutter. Stege- og hviletid i alt: 8-10 minutter. 4 personer.
# Ingredienser til Fransk bøf:
4 skiver velhængt oksefilet (a 150-200 g, mindst 2 cm tykke)
50 g smør
2 spsk olie
salt og peber
Maître d'hôtel-smør:
80-100 g smør
4-5 spsk hakket persille
lidt citronsaft
en anelse hvidløg
Endvidere: 1-1½ dl vin eller bouillon eller en blanding
heraf
* Tilberedning Fransk bøf:
Maître d'hôtel-smør:
1. Rør smørret blødt og rør det sammen med den hakkede
persille, citronsaft, en anelse presset hvidløg og peber.
Smørret skal være pænt grønt.
2. Rul det i alufolie og læg det koldt, til det skal bruges.
Hurtigst i fryser, hvis man vil skive det ud.
3. Brun smør og olie på panden.
Krydr bøfferne let med peber og steg dem 2-3 minutter på
hver side ved ret god varme, afhængig af hvor røde de ønskes.
4. Tag dem af panden og læg dem på et varmt fad. Drys
behersket med salt.
Dæk dem let til og lad dem stå og trække tildækket mindst
2-3 minutter.
Så når varmen at fordele sig i kødet, der bevarer saften og
bliver fint rosa hele vejen igennem - men ikke rå.
5. Kog panden af med vin og/eller bouillon og hæld det ved
bøfferne eller i en (varm) saucekande, og server det til.
6. Læg en skive maître d'hôtel-smør på hver enkelt bøf i
serveringsøjeblikket.
Pommes frites og haricots verts er klassisk tilbehør, men
næsten enhver form for kartofler og grønt klæ'r.
Tips: Hakkebøf kan også med held serveres som »fransk
bøf«, meeen?.
Olien i stegesmørret gør, at det kan opnå en højere
stegetemperatur uden at branke. Den lille smule olie smages næppe. Derfor er
det overflødigt at »forskrække« bøffen på panden først. Porerne lukker sig
straks. Man kan også stege i rent smør. Så skal det være godt varmt,
nøddebrunt, før kødet kommes på, og man bør højst stege to bøffer ad gangen.
Ellers daler temperaturen for meget, og bøffen koger mere end den steger.
Beregn lidt længere stegetid, dvs. 3-4 minutter på hver side, hvis kødet kommer
direkte fra køleskab.
Maître d'Hôtel smør, også omtalt som Beurre Maître d'Hôtel,
er en type sammensat smør af fransk oprindelse, tilberedt med smør, persille, citronsaft,
salt og peber. Det er et velsmagende smør, der bruges på kød som bøf, fisk,
grønsager og andre fødevarer.
Bøf (fra fransk bœuf, oksekød, eller steak) er et stykke
tilberedt okse- eller hestekød. Det steges og krydres ofte med salt og peber.
Bøf kan steges på grill, pande eller i ovn.
Den benævnes efter tilbehøret:
Engelsk bøf anrettes med løg på
Fransk bøf anrettes med maître d'hôtel-smør.
Bøf à la béarnaise med bearnaisesauce
Karbonade eller hakkebøf
er lavet af hakket kød
Bøf tatar er skrabet
(eller hakket) råt kød, der anrettes med rå æggeblomme, løg, kapers o.a.
Oksekotelet er en tyk
skive højreb med ben. Kødet er brunet på pande og ofte stegt færdigt i ovn
Bøf à la mode er et
større stykke skært oksekød, der er spækket med ferske spækstrimler dyppet i
salt og krydderier. Det braiseres under låg ved svag ild, mens det dryppes med
vin eller øl
Råvaren kommer fra koen, hvoraf specielle kødkvægracer kan være:
Angus, Charolais, Hereford, Limousine, Simmental
Det er en myte, at kødet bevarer sin saft ved bruning. Det
er ikke korrekt, for kød mister saft ved den høje temperatur. Bruning giver
imidlertid en stegeskorpe med rig smag pga. Maillard-reaktionen. Bruner du
kødet, behøver det kortere tilberedningstid. Det tørrer ikke ud og bliver
saftigere.
Nogle gange anvendes såkaldte steakknive som bestik til bøf.
Steakknive er skarpere end almindelige bordknive.
Se alle de bedste opskrifter med oksefilet
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med
at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------