Karamel – det er kommet for at blive og det er absolut forståeligt. Hvis du vil imponere dine gæster og dine egne smagsløg… Så er det denne kage du skal bage...
Giver en 3-lagskage
# Ingredienser
225 g smør
400 g stødt melis
4 æg
400 g hvedemel
2½ tsk bagepulver
½ tsk salt
¼ dl mælk
1 tsk vanilla
1 tsk mandelessens eller
Amaretto likør
Karamelfyld (se nedenfor)
Smørcremeglasur (se nederst)
60 g hakkede
pekannødder
* Fremgangsmåde
1. Forvarm ovnen til
180 °C.
Smør tre kageforme
på 22 cm med smør og drys lidt mel i dem.
2. Pisk smør og
stødt melis i en stor skål med en elpisker ved mellemhøj hastighed indtil det
er let og luftigt.
3. Tilsæt æg, 1 ad
gangen, og pisk godt efter hvert.
4. Si de tørre
ingredienser sammen.
Tilsæt skiftevis
sukkerblandingen og mælken og pisk godt mellem hver tilsætning.
Tilsæt vanilla og
mandelessens.
Hæld dejen i de
forberedte forme.
5. Bages 20 til 25 min
eller indtil en tandstikker af træ kommer ud ren når den stikkes ind i midten
af kagen.
Afkøl lagene på en
bagerist i 10 min.
Kagens kanter løsnes med en kniv eller en fleksibel paletkniv af metal.
Placer kageristen
ovenpå kagen.
Brug grydelapper
eller handsker.
Vend kagen så
kageristen ligger ovenpå.
Ryst forsigtigt
kagen så den kommer ud ad formen. Fjern formen.
Gentag proceduren
med de andre kagelag.
Vend lagene så de
ligger med oversiden opad. Afkøles fuldstændigt.
6. Børst forsigtigt
løse krummer af toppen og siderne af kagelagene med en kagepensel eller
hænderne.
Tilbered
Karamelfyldet. For at samle kagen, spredes fyldes over lagene; stables på en
kagetallerken.
7. Tilbered
Flødecremeglasurer. For at lave et kurvedesign på siden af kagen fyldes en
sprøjtepose med ¼ eller ⅓ del af glasuren.
Sprøjteposen skal
have et furet mundstykke.
Lav lodrette striber
med 5 cm mellem rundt om kagens sider.
8. Lav vandrette striber
rund om kagens sider, lige under den øverste kant.
Lav en stribe
halvvejs ned af kagens sider.
9. Gentag trin 7 og
gentag med at lave striber mellem hver af de striber beskrevet under trin 7.
(Fortsæt med at fylde sprøjteposen med yderligere glasur efterhånden som det er
nødvendigt.
10. Lav korte
vandrette striber, hver af dem fra et punkt halvvejs mellem de vandrette
striber som du lavede i trin 8 og også ved bunden af kagen.
Hver kort stribe
starter ved kanten af en lodret stribe, krydser over den næste lodrette stribe
og ender ved den næste lodrette stribe.
11. Sæt et stjernemundstykke
på sprøjteposen.
Sprøjt den
resterende glasur rundt om det øverste af kagen.
Karamelfyld
#
600 g stødt melis
1¾ dl mælk
1 æg, pisket
1 stænk salt
115 g smør,
blødgjort
*
1. Hæld 100 g sukker
i en stor gryde.
Bringes til kogepunktet ved mellemhøj varme under konstant omrøring indtil
sukkeret er gyldenbrunt.
2. Bland det
resterende sukker, mælk, æg og salt i en mellemstor skål; tilsæt smør.
Hæld det over i det
karamelliserede sukker.
3. Koges ved
mellemhøj varme, rør nu og da, indtil termometret registrerer 110 °C (15 til 20
min); afkøles i 5 min.
Omrøres med en
træske indtil det er godt blandet og er blevet tykkere.
Smørcremeglasur
#
75 g smør, blødgjort
400 g siet flormelis
2 spsk piskefløde
½ tsk vanilla
*
1. Pisk smørret i en
stor skål med en elpisker ved mellemhøj hastighed indtil det er cremet.
2. Tilsæt gradvis
flormelis skiftevis med fløde og pisk indtil det er let og luftigt.
Tilsæt yderligere 1
spsk fløde, hvis det er nødvendigt for at opnå den ønskede konsistens.
Tilsæt vanilla under
omrøring.
Trin 5. Sådan sættes
kagelagene til afkøling på bageristen.
Trin 6. Sådan smøres
karamelfyldet ovenpå kagen.
Trin 7. Sådan laves
lodrette striber rundt om kagens sider.
Trin 8. Sådan laves
vandrette striber rundt om kagens sider.
Trin 9. Sådan laves
yderligere lodrette striber.
Trin 10. Sådan laves
korte vandrette striber.
Se alle de bedste opskrifter med Kager
Se alle de bedste opskrifter med Småkager
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser
med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------