Brie-osten er en hvidskimmelost. Konsistensen er blød, og osten er dækket af et hvidt, fintdunet skimmellag. Brie og camembert er de mest typiske hvidskimmeloste.
Danske brie-oste er industrielt fremstillet (af komælk) og
afviger derfor ikke meget fra hinanden. Fedtprocenten er ca. 45.
Fransk brie-ost kan deles i to hovedlejre: den
gårdfremstillede, ægte bondebrie, der benævnes fermierost, og den industrielt
fremstillede.
Sidstnævnte kan i kvalitet ikke måle sig med den ægte,
uanset hvor mange køer der er på emballagen.
Brie-osten stammer fra den franske provins Le Brie, i
Marnedalen øst for Paris. Briens »hovedstad« er byen Meaux, et navn, der går
igen på megen fransk brie. Både den franske og den danske brie sælges i små og
større flade cylinderforme med en vægt fra et par hundrede gram og til et par
kilo.
En god dansk brie skal være blød, men ikke flydende. Har den
kerne, er den ikke moden nok og har derfor en syrlig smag. Den skal lugte frisk
af ost og af den karakteristiske skimmel, der leder tanken hen på friske
champignon.
En god fransk brie skal have hvid skorpe med rødlig
pigmentering. Den skal være blød, men ikke flydende, og den må aldrig lugte
bittert eller af ammoniak, så er den for moden.
Det er bedst at købe brie til højst 2 dage ad gangen, så
sikrer man sig det bedst mulige modningstidspunkt. Opbevar osten indpakket i
folie i køleskab, men tag den ud ½-1 time før den skal spises, afhængig af
størrelsen.
Frysning ødelægger den.
Brie egner sig også til indbagning, og enkelte ikke for
modne til fritering.
Se de bedste opskrifter med
brie
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog, Grill, Tøm køleskab,
Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at
lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------