Laks - lækkert, friskt og sundt! For at holde din krop i balance og få alle de rette næringsstoffer, er fisk en af de retter, der er vigtigst i din hverdag
Laks eller atlantisk laks er en anadrom fiskeart, der lever
i vandløb og floder med udmunding i Atlanterhavet. Med laks kan også menes
slægten Salmo, der omfatter knap 50 arter, heriblandt ørred. Endvidere findes
forskellige laksearter i slægten stillehavslaks.
Laks. Engelsk: Salmon. Latin: Salmo salar
Sæson: Hele året. Højsæson: August-oktober. Fredningstid:
16. november - 15. januar
Holdbarhed: Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved
indkøb.
Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2 °C.
Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur - oftest 4-5
°C - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.
Anvendelse: Laksen kan anvendes til stort set alle
tilberedningsmetoder, ovnbagt, stegt, grillet, gravad, røget, tørret m.m. Udover
kødet anvendes lakserognen også.
Frysning: 2-3 mdr ved -18 °C. Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses
ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de
anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.
Kendetegn: Laks og ørred er meget lig hinanden, både i
udseende og væremåde. Der er dog små forskelle, som gør at vi kan kende dem fra
hinanden. Hvor ørreden er lidt buttet, er laksen mere slank. Haleroden er
smallere, og når laksen udvandrer fra ferskvand til saltvand, bliver ryggen
lidt mørkere, bugen bliver lysere og den får færre pletter under sidelinjen.
Når den vandrer tilbage til ferskvandet i gydetiden, bliver den igen mørkere i
farven, skindet bliver tykkere og pletterne bliver røde og giver laksen et
rødligt skær. Hannen udvikler tydeligt krogformede kæber.
Laks i yngledragt er totalfredet i perioden 16. november – 15. januar.
Levested: Laksen er en vandrefisk. Den klækkes og lever de
første år i ferskvand i floder, bække og åer, hvorefter den vandrer ud i havet
og vokser op til den er klar til at yngle. Typisk 1-4 år. Herefter vandrer de
tilbage til gydepladsen, hvor de gør klar til at gyde og befrugte æg.
Laks er udbredt i det nordlige Atlanterhav, fra Finland over Nordsøen og de
Britiske øer og hele vejen ned til Portugal. Samt vestover til Grønland og
Nordamerika.
Føde: I ferskvand lever den mest af insekter, krebsdyr og
anden fiskeyngel. I havet lever den mest af andre fisk. Den Nordatlantiske laks
lever også af rejer og krebsdyr, hvilket gør at muskulaturen bliver mere
orangerød. Østersølaksen æder flest sildefisk, hvilket giver den en blegere
farve i muskulaturen.
Størrelse: Laksens mindste fangstmål er 60 cm. Den vokser
langsomt i ferskvand og det kan tage den op til 6 år at nå en længde på ca. 15
cm. Herefter vandrer den ud i havet og så tager væksten til. På 3 år kan den nå
en længde på ca. 100 cm og veje op til 13 kg. Ved denne alder og størrelse er
laksen blevet kønsmoden og klar til at gyde og begynder at vende tilbage til
samme gydeplads, hvor de selv blev klækket.
Laksen bliver normalt 120-150 cm og kan nå en vægt på 25-45 kg.
Kønsmodning: Når laksen bliver kønsmoden efter 3-4 år i
saltvand, vender den tilbage til gydepladsen. Den vandrer til den samme flod,
bæk eller å, hvor den selv blev klækket. Den gyder i perioden oktober-februar,
afhængig af vandtemperaturen. Under vandringen og gydningen æder laksen ikke.
Hunnen laver en fordybning i flodbunden, hvor hun lægger sine æg og hannen
befrugter dem. Afhængig af størrelse lægger hunnen mellem 8.000-25.000 æg.
Herefter dækker hun dem til med sten og grus. Æggene klækkes i april-maj.
Både vandringen og gydningen er ufatteligt udmattende for laksen og de fleste
dør bagefter. Kun ca. 5 % overlever vandringen ud til havet igen, hvor de
kommer sig og kan det følgende år være heldige at opleve 2. gydning.
Fiskeart: Vandrefisk (En fisk, der lever i saltvand, men
gyder i ferskvand)
Ernæring: Fed fisk (8-35 g fedt pr. 100 g fisk)
Opskrifter med Laks
Tilbage til Råvarer.