Grundopskrift. Arbejdstid: 30 min. Skal trække: 2-3 uger. Middelsvær at lave. Lav pris.
4 personer.
# Ingredienser
til Surkål, hjemmelavet
1 lille hvidkålshoved (ca 1 kg)
20 g groft
salt (ca 1½ spsk)
8-10 enebær
½ dl hvidvinseddike
*
Sådan laves Surkål, hjemmelavet
1. Pil de yderste, grove blade af kålhovedet, del det og
fjern stokken.
Snit kålen fint, læg den i en sigte og skyl den godt under
rindende, koldt vand.
Lad den dryppe af.
2. Læg kålen lagvis med salt og knuste enebær i en
stentøjskrukke eller træbøtte, gerne foret med hele kålblade.
»Stamp« eller tryk kålen godt sammen mellem hvert lag, så
den safter, og dryp med eddiken.
Læg en tallerken ovenpå.
Tallerkenens diameter skal være lidt mindre end krukkens.
Læg noget tungt ovenpå, fx en tung morter eller en ren sten.
(Ikke mursten!).
3. Stil kålen lunt 2-3 uger ved ca 20 °C.
Se til kålen med jævne mellemrum, første gang efter 1 døgn.
Væden skal i løbet af få dage stå op til tallerkenen.
Fjern omhyggeligt det hvide »skum«, der dannes under
gæringen.
Når der ikke dannes mere skum, er kålen færdig.
4. Skyl kålen omhyggeligt i flere hold koldt vand straks før
brugen.
Tips: Surkål danner basis for en række kålgryder og
andre kålretter, specielt i Tyskland.
Surkål fås på dåse klar til brug.
Surkål er gæret kål. Det er en gammelkendt konserveringsmetode,
som ud over at øge holdbarheden og give god smag også gør kålen lettere
fordøjelig.
Vil du fremskynde gæringen, kan kålen tilsættes 1-2 spsk
kærnemælk, når den lægges i krukken.
Foruden hvidkål er også savoy- eller spidskål, evt en blanding
heraf, velegnet til surkål.
Enebærrene kan erstattes med ½-1 spsk kommen.
Hvis surkålen ikke skal bruges straks, eller hvis du har
lavet en stor portion, skal lagen hældes fra og erstattes af frisk, koldt vand.
Kålen skal herefter opbevares koldt og tildækket.
Weinkraut:
Gør hvidkålshovedet i stand og snit det.
Læg kålen lagvis i en krukke med ½ dl groft salt, 2 tsk
kommen, 1 tsk tørret estragon og 1 fintstrimlet, syrligt æble.
Pres kålen sammen, som beskrevet ovenfor.
Hæld 1 dl hvidvin eller ½ dl vineddike ved og gå herefter
frem fra opskriftens pkt. 3.
Se alle de bedste opskrifter med Surkål
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------