Hirse, Panicum miliaceum, er en kornart, der er særdeles udbredt i lande med varmt klima, hovedsagelig i Afrika, Nordamerika, og Nordasien (Kina). Den ses dog også i Sydeuropa, hvor udbyttet er knap så rigt.
Hirse kræver meget varme. Dens rodsystem sørger for fugt fra de nedre lag.
Der er to forskellige hovedsorter. Kolbehirsen, som de
fleste kender som fuglefoder, og (guld)hirse, der er den, vi spiser. Selve
kernen er lille, og den er omgivet af en hård skal, der må fjernes, før hirsen
kan bruges. Trods afskalling hører hirse alligevel til blandt sunde
fuldkornsprodukter. Hirsekornet minder i sammensætning om hveden, men det, der
udmærker hirse fremfor andre kornsorter, er dens store mineralindhold. Hirse
indeholder dog meget lidt kalk, hvorfor hirse ofte indtages eller tilberedes
sammen med mælkeprodukter.
Hirse er glutenfri, og det betyder, at den kan bruges i mad
og brød, der er tiltænkt glutenallergikere.
Hirse og hirseflager kan købes i helsekostforretninger og
-afdelinger. Det bruges til müsli, desserter, supper og i bagning. Hirse
opsuger let smag fra krydderier, blot skal de tilsættes ved begyndelsen af
tilberedningen.
Gammel hirse, og det er den ofte, når den når herop, kan få
en lidt bitter bismag, forårsaget af bitterstoffet saponin. Derfor er det en
god ide at skylle kornene koldt for støv og overhælde dem med kogende vand før
brugen. Så er man sikker på at have fjernet bitterstoffet, som man i øvrigt
ikke har godt af at spise for hyppigt.
Hirse kræver ikke iblødlægning, men 1-2 timer i koldt vand
gavner frigørelsen af smag og næringssalte.
Grundopskrift:
Beregn 2½ dele vand og 1 del hirse og regn med ca ½ dl
hirsefrø pr. person.
Skyl hirsen koldt, skold den og spul den koldt.
Kog den ønskede vandmængde op med de krydderier, der skal
bruges, kom hirsen og lidt salt i og kog den en snes min. for svag varme under
låg.
Rør ikke i gryden, så klistrer kornene sammen.
Læg straks inden servering smørklat eller lidt olie i og
vend med et par gafler.
Se de bedste opskrifter med Hirse
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min
kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad
til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------