Traditionel skotsk haggis med kålrabi-mos (til venstre), kartoffelmos (forrest) og stuvning af indmad
Stuvningen minder en del om finker eller hachis og anvendes
også i andre retter som koteletter eller kyllingebryst fyldt med haggis.
Det anbefales, at den serveres med skotsk whisky til.
#
Ingredienser
hjerte, lever og lunger fra et får (evt et stort lam)
2 mellemstore løg, finthakket
1 tsk salt
½ tsk peber
1 tsk muskatnød
½ tsk muskatblomme
2½ havremel eller havregryn
7½ dl finthakket nyrefedt
2½ dl oksebouillon
1 fåremave
mos af kartofler,
mos af majroer eller kålrabi,
retten kan krydres individuelt og pyntes med persille, rosmarin,
timian etc.
* Tilberedning
Indvoldene afpudses for fedt og sener,
eventuelle luftrør kasseres.
Læg dem
i en stor gryde og dæk dem med koldt vand.
Vandet
bringes i kog – og varmen dæmpes.
Lad
indvoldene stå og simre i 1 time ved svag varme.
Herefter tages indvoldene op af gryden, afdryppes og afkøles.
Indvoldene hakkes fint og røres godt sammen med løg, salt, peber, muskatnød,
muskatblomme, havremel, nyrefedt og bouillon.
Farsen fyldes i fåremaven – pres alt luft ud af fåremaven og farsen.
Del den
i to halvdele og bind enderne omhyggeligt til med snor.
Farsen
skal kunne udvide sig under kogningen, idet fåremaven ellers vil briste.
Maven
lægges i en gryde og dækkes med koldt vand, som langsomt bringes i kog.
Varmen
dæmpes herefter, så vandet kun simrer.
Det må
ikke koge kraftigt, da maven så kan briste. Lad retten småkoge i ca. 3 timer.
Fjern fåremaven – og server Haggis varm sammen med kartoffelmos og kålrabimos.
Tips: Under kogningen kan der eventuelt prikkes små huller med en spids
kniv i fåremaven – dette kan forhindre at maven springer under kogning.
INFO: Skotsk ret af indvolde fra får traditionelt bestående
af en fars af finthakket lunge, hjerte, lever, evt. nyrer, fedt og havregryn
tilsat hakket løg, korender, rosiner og krydret med salt, peber, muskatnød.
Farsen kommes i en fåremave som derefter koges. Retten, der i dag betragtes som
den vigtigste skotske nationalret, spises traditionelt med neeps and tatties, kålrabimos og kartoffelmos ledsaget af
whisky, men findes i dag i mange udgaver lavet på forskellige typer kød og med
varierende krydring.
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------