Rhamphospermum nigrum, sort sennep, er en etårig plante, der
dyrkes for sine mørkebrune til sorte frø, som almindeligvis bruges som krydderi.
Det er hjemmehørende i køligere områder i Nordafrika, tempererede områder i Europa
og dele af Asien. Trods det danske navn tilhører planten ikke slægten sennep men
kålslægten.
For mere end 2000 år siden blev planten brugt som krydderi; det
blev nævnt af den romerske forfatter Columella i det 1. århundrede e.Kr. Plantebladene
blev også syltet i eddike. I det 13. århundredes Frankrig blev frøene malet og blandet
med ugæret druesaft (most) for at skabe "moût-glødende" ("brændende
most"). Dette blev senere til "moutarde", eller sennep på engelsk.
Et krydderi er generelt lavet af formalede frø af planten, med
frøkapperne fjernet. Det lille frø på 1 mm er hårdt og varierer i farve fra mørkebrunt
til sort. De er smagsfulde, selvom de næsten ikke har nogen aroma. Frøene er almindeligt
anvendt i det indiske køkken, for eksempel i karry, hvor det er kendt som rai. Frøene
bliver normalt smidt i varm olie eller ghee, hvorefter de popper og frigiver en
karakteristisk nøddesmag. Frøene har en betydelig mængde fedtolie, primært oliesyre.
Denne olie bruges ofte som madolie i Indien, hvor den kaldes "sarson ka tel".
De unge blade, knopper og blomster er spiselige. Sort sennep
menes at være frøet nævnt af Jesus i lignelsen om sennepsfrøet.
Siden 1950'erne er sort sennep blevet mindre populært sammenlignet
med brun sennep, fordi nogle sorter af brun sennep har frø der kan høstes mekanisk
på en mere effektiv måde.
Se opskrift med sort sennep: Kommen-sennepskager
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog, Grill,
Tøm
køleskab, Mad til 1 person
eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at få succes i
køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------