Honning kan beskrives som en sukkerholdig væske, nektar, hovedsagelig afsondret af blomster og opsuget af forskellige insekter, mest af bier, der oplagrer det som næring.
Almindelig bihonning indeholder mellem 73% og 80% frugt- og
druesukker og 18%-20% vand. De resterende få procent indeholder proteiner,
mineraler og sidst men ikke mindst, smags- og duftstoffer.
Både farve, duft og smag afhænger af, hvor bien henter sin
nektar. Derfor kan man tale om lynghonning, rapshonning, kløverhonning, ahornhonning,
lindeblomsthonning osv. Det forudsætter, at staderne står i et område med den
her nævnte vegetation og at vejret arter sig smukt over nogle dage. Så vil
bitrækket uden videre gå til disse steder, og bierne vil dermed producere
lyng-, raps-, kløver- eller lindehonning. Skifter vejret, skifter biavleren
vokstavlerne og slynger honningen af dem fra kuben. Når honningen slynges af
vokstavlerne, er den flydende, stærk og duftrig. Og så skal den røres. Hver
dag, til honningen er ensartet og smørbar - ellers krystalliserer den.
Dansk honning er af høj kvalitet, men vi importerer også
honning, og ofte honning der er billigere. Og der er forskel på kvaliteten. I
en række lande, og specielt i USA, varmes honningen op for at modvirke
krystalliseringen. Det går ud over smagen og formodentlig også over
næringsværdien. Der ses også en del flydende honning fra fjernere himmelstrøg
med rig og konstant flora, Mexico og Chile fx. Her lastes honningen på skibe i
store jerntromler, og også her får honningen mere varme end godt er. Til
gengæld holdes prisen nede. Udover de oversøiske og skandinaviske honninger
importerer vi en fremragende honning fra det sydlige Europa og Balkan. Græsk
timianhonning, ungarsk akaciehonning og fransk lynghonning er oftest af høj
kvalitet, dvs. nænsomt behandlet. Det bør ikke undre, at den koster noget.
Autoriserede danske biavlere etiketterer honningbøtterne med
det efterhånden kendte mærke med bier der flyver i ring, og der skal være
autorisationsnummer på etiketten.
Rent kemisk adskiller honning sig ikke iøjnefaldende fra
andet frugt- og druesukker (herunder rør- og roesukker). Men den lille forskel
tiltaler mange, mest på grund af smagen, men også fordi honning tåles af de
fleste.
Honning har altid været tillagt sundhedsbefordrende og
helbredende egenskaber, og selvom vi lader myterne ligge, så er honning et rent
naturprodukt. Propolis, biernes værn mod bakterieangreb, bruges nu også af
mennesker, efter at videnskaben har konstateret en form for antibiotika. Hertil
kommer, at den en gang (gennem bierne) fordøjede honning omgående glider over i
systemet og tilfører energi til trætte hjerner og lemmer. Det hvide lag, som
ofte ses på lys honning (især af raps) kaldes honningfløde. Er honningen blevet
for tæt, og den skal bruges i flydende form, fx til kager og mad, kan den lunes
flydende, endelig ved mindst mulig varme.
Se de bedste opskrifter med
Honning
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min
kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad
til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
-----------
ooo OÔO ooo -----------