Artiskok. Engelsk: Artichoke
Sæson: Dansk: juli-september. Import: hele året
Holdbarhed: 6-8 dage ved 4-6 °C
Anvendelse: Skylles. Stilk og nederste blade fjernes. Svind:
ca 60%
Koges med citronbåde, salt og peberkorn. Hele artiskokker bliver mørke hvis
ikke de er helt dækket af vand under kogningen. Hold dem derfor nede med en
varmefast tallerken eller læg et vådt klæde øverst så de er dækket af vand.
Kogetid ca. 15-45 min - til bladene let kan trækkes fra. Vendes efter kogning
med bunden op, så vandet kan løbe fra.
Frysning: Det er kun bunden, som er velegnet til frysning.
Den skal blancheres 15-30 min. før frysning. For at undgå misfarvning kan der
tilsættes citronsyre eller citronbåde til vandet. Efter optøning skal de kun
koge 5 min.
Artiskokken har været kendt i Middelhavsområdet i mere end
2000 år. I 1500-tallet blev den introduceret til Frankrig, Holland og England
og videre til America i 1800-tallet. I 1600-tallet var artiskokker forbeholdt
mænd. Det var ikke tilladt for kvinder at spise artiskokker, fordi den blev
betragtet som et elskovsmiddel og man mente at den forøgede deres seksuelle
magt.
Artiskokken er en plante, hvor den lukkede blomsterstand
høstes lige før blomstring. Det er de nederste dele af bladene og bunden, der
spises. De meget små artiskokker, som kan spises hele er ikke så almindelige
her i landet.
Sådan skærer du artiskokhjerter ud
Opskrifter med artiskok
Tilbage til Råvarer.