Har du ingen
bageovn, kan du koge Berlinerboller. De er ualmindeligt lækre, men skal helst
spises nykogte
Ca. 20 boller.
Hævetid: ca 1 time. Bage-(koge-)tid: 5-6 min.
# Ingredienser
50 g gær
1½ dl mælk
1 tsk salt
40 g (½2 dl) melis
2 spsk olie
2 spsk rom eller
citronsaft
1 æg
1 æggeblomme
500 g (8½ dl)
hvedemel
Fyld: stiv marmelade
Olie til kogning
flormelis eller
melis
* Fremgangsmåde
1. Rør gæren ud i
den håndvarme mælk.
Tilsæt salt, sukker,
olie, rom eller citronsaft samt æg og æggeblomme.
Pisk det godt sammen
og bland ca halvdelen af melet i.
Slå dejen sammen og
ælt resten af melet i.
Lad dejen hæve lunt
og tildækket i godt ½ time.
2. Ælt dejen let på
et melet bord og del den i 2 portioner.
Rul den ud til to
firkanter ca 1 cm tykke.
Stik runde »kager«
ud, fx med et glas, ca 6 cm i diameter.
3. På halvdelen af
de runde dejplader lægges en stor tsk frugtmos.
Dæk dem med resten
af dejpladerne.
Tryk kanterne sammen
med et glas der er en anelse mindre end det første.
4. Lad bollerne
efterhæve på et lunt sted 20-30 min.
5. Varm olien i en
gryde med høje sider, til den syder omkring en tændstik.
Kom 2-3 boller i
olien ad gangen - De skal helst svømme frit.
Lad dem koge lysebrune på begge sider.
6. Tag dem op med en
hulske og lad dem dryppe af på fedtsugende papir.
Drys dem med
flormelis eller tril dem i melis, mens de endnu er lune.
Serveres straks.
Variation
Berlinerboller eller
Berlinerpfannkuchen, som de også kaldes, findes i mange variationer.
I visse egne fyldes
de med æblebåde, andre steder foretrækker man svesker uden sten.
Prøv også med
tyttebærmarmelade, men den skal være stiv- helt uden væde.