Logo

- Frugt og bær

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

- Frugt og bær 

 
Før i tiden havde vi kun fornøjelse af frisk frugt og bær en kort tid af året. Nu har import fra sydlige lande gjort det muligt, at vi bl.a. kan nyde citrusfrugter året rundt. 

Og mange, spændende eksotiske frugter, som blot for nogle år siden var ganske ukendte på vore breddegrader, ses nu også hos grønthandleren.
Men det er ikke kun den voksende import, som har udvidet frugt- og bærsæsonen, også dybfryseren har gjort sit til at fx danske sommerbær kan nydes langt hen i den mørke vinter.
I denne bog får De forslag og opskrifter til kager og desserter med frugt og bær. I de fleste afsnit findes der også opskrifter på syltning af frugten. På denne side får du en alfabetisk oversigt på en del af de eksotiske frugter, vi ser hos grønthandleren, men først lidt om opbevaring af den friske frugt.

 
Opbevaring af frugt
Frisk frugt og bær skal opbevares køligt og aldrig sammen med kål, løg, porrer eller andre grønsager med kraftig lugt. Det meste frugt kan opbevares i køleskab. Undtaget er bananer som har bedst af en køkkentemperatur på ca 12 °C.
AI frugt afgiver et stof (ethylen) når den modner. Specielt æbler, pærer og ferskner afgiver megen ethylen og særlig blommer og visse grønsager overmodner og rådner hvis de opbevares sammen med disse frugter. Men ethylenen kan også bruges, hvis man vil fremskynde modningen af en umoden frugt.
Læg den umodne frugt sammen med et æble i en plastpose ved stuetemperatur.

 
Frysning af frugt
Den frugt der fryses, skal være friskplukket og ikke overmoden.
Frugten kan fryses med eller uden sukker. Sukkeret bevarer smag og farve bedre.
Frossen frugt kan opbevares 10-12 måneder ved -18 °C. Se i øvrigt ved de enkelte afsnit om fremgangsmåden.

 
Eksotiske frugter
Her følger en lille oversigt på nogle af de eksotiske frugter De kan få hos grønthandleren. En del af de importerede frugter er efterhånden blevet så almindelige, at de ikke tages med her. Det gælder bl.a. ananas, banan, fersken.

 
Abrikos
På størrelse med en blomme.
Yderskallen er kraftig gul og glat og frugtkødet gulligrødt og saftigt.
Anvendes som fersken og blomme.

 
Cherimoya
Frugten ligner en sammenvokset artiskok eller en fyrrekogle. Den er på størrelse med et stort æble.
Skallen er mørkegrøn og frugtkødet er hvidt og blødt som melonkød med store sorte frø.
Smagen er sød og meget aromatisk, smager næsten som jordbær med fløde. Frugten skrælles inden frugtkødet skæres mindre stykker.
Spises naturel eller bruges i frugtsalat, også god i frugtdrik.

 
Dadler (friske)
Mørkebrun glinsende frugt med gulligt frugtkød med en sten i.
Smagen er sød, nærmest honningagtig. Friske dadler er ikke nær så søde og klæbrige som tørrede dadler. Spises naturel, som fyld i tærter, til dessert og sammen med ost.

 
Figen (friske)
En frisk figen har størrelse og form som en lille gråpære. Yderskallen er grønlig eller rødviolet, frugtkødet svag rødligt og kernefuldt. Har en sødlig, noget fad smag. Kun frugtkødet spises naturel eller i desserter.

 
Granatæble
Gulbrun til orangerød, æblelignende frugt med glat skal. Mørkerødt og meget saftigt frugtkød med utallige hvide kerner, som kan spises sammen med frugtkødet.
Smagen er syrlig-sød, kan minde om ribs. Frugtkødet kan spises naturel, kommes i frugtsalat, i is og drinks.

 
Guava
Rund frugt på størrelse med en middelstor appelsin. Yderskallen er grøn eller gul, frugtkødet er hvidgult eller laksefarvet med skarpkantede frø, som ikke spises. Frugtkødet spises naturel, kommes i frugtsalat og bagværk.
Kan koges til marmelade og kompot.

 
Hindbær
Det dejlige bær kan spises naturel med fløde eller cremefraiche eller bruges i desserter, kager og til syltning. Hindbærsæsonen er juli og august.

 
Jordbær
Der er sæson for danske jordbær fra slutningen af juni og det meste af juli.
De første tidlige sorter er Zephyr, senere kommer de mørke Senga Sengana og Dulcita.
Jordbær har et stort indhold af C-vitamin.
Jordbær har kort holdbarhed og bør helst spises samme dag de er købt.

 
Kaki
Kaldes også Sharon. Tomatlignende rød-orange frugt på størrelse med et æble. Frugtkødet er orange med spredte frø. Smagen er lidt ferskenagtig, ret sød. Spises naturel, i frugtsalat, kager og desserter.

 
Kaktus
6-10 cm aflang frugt med grøn/rød eller brunlig yderskal med små vorteagtige fremspring med fine torne. Hold frugten i en serviet, når frugten deles. Tornene er ikke morsomme at få i huden. Frugtkødet er orange til rødligt med sorte frø som kan spises. Smagen er sød, nærmest som pærer. Spises naturel, og frugtkødet kan bruges i fromage og kager.

 
Kiwi
Frugten er ægformet og har grå-brun, lodden skal og grønt frugtkød med en mængde små, sorte, spiselige kerner, som sidder i stjernemønster. Smagen er sød og aromatisk og minder nærmest om modne stikkelsbær. Frugten skal i moden tilstand give efter for et let tryk. Umodne kiwifrugter holder sig 2-3 uger i køleskab. De modner på et par dage ved stuetemperatur. Umodne kiwifrugter kan næsten modnes fra dag til dag, hvis de lægges i en plastpose sammen med æble eller tomat.


Kumquat
En lille citrusfrugt med skarp gul farve og stærk, meget aromatisk sød smag. Både skal og frugtkød kan spises. Bruges til og i drinks, enten hele eller i skiver. Kan syltes hel i sukkerlage eller sammen
med andre citrusfrugter. Velegnet til desserter og i kager.

 
Lime
Ligner og smager næsten som citron, men både frugtskal og kød er grønligt. Smagen er mere aromatisk end citron. Bruges til marmelade, drinks, desserter og bagværk.

 
Litchi (kinesisk blomme)
Valnøddestor frugt med rødlig eller brun yderskal som nemt kan fjernes. Frugtkødet er lyst, nærmest gennemsigtigt. Smagen mild og sød. Spises naturel og i desserter.

 
Mango
Pæreagtig stor frugt med glat, gul eller rødgul yderskal. Frugtkødet er stærkt gult med en stor sten i midten. Smagen kan minde om fersken eller moden pære. Frugten spises naturel ved at den skæres i halve og frugtkødet spises med ske. Anvendes til mangochutney, frugtsalater og desserter.

 
Nektarin
Ligner en fersken eller stor rød-gul blomme med glat yderskal. Frugtkødet ligner en frisk fersken, også smagen minder om fersken, dog lidt mere syrlig. Anvendes som fersken.

 
Papaya
Ligner en kæmpepære. Har gul-orange yderskal, når den er moden, mens den umodne har grøn yderskal. Umodne Papayafrugter kan koges og spises som grønsag. Frugtkødet er gult til orange i moden frugt med en hel del sorte kerner, der som regel ikke spises. Smagen er sød og minder om melon/pære. Spises skrællet og uden kerner både naturel og i frugtsalat. Papaya smager godt med melon og kan tilberedes og fryses til is.

 
- Frugt og bær 

 

Se alle de bedste opskrifter med Frugt og bær

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 11.411 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?
Effektiv reklame - klik her