Logo

En ægte wienerschnitzel fra Wien

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 En ægte wienerschnitzel fra Wien


Wienerschnitzel

En wienerschnitzel er en traditionel ret fra Wien i Østrig af et tyndt stykke kalvekød mørnet med en kødhammer vendt i æg og dækket af rasp og stegt. Opskriften er muligvis importeret i det 15. eller 16. århundrede fra det nordlige Italien. Ifølge en anden teori blev den introduceret i 1857 af feltmarskal Radetzky, som opholdt sig det meste af livet i Milano.


Ordet "Wienerschnitzel" kan spores til 1862, hvor østrigerne regerede Norditalien.

En ægte østrigsk schnitzel skal være lavet af kalvekød, men det sker ofte, at den laves af svinekød. Husk på, at schnitzlen blot skal steges gyldenbrun – for smagens skyld. Serveres den med kartoffelsalat, kogte kartofler eller pommes frites, er det en ægte wienerschnitzel.


Hvor wienerschnitzel oprindeligt stammer fra er ikke helt sikkert. De ældste spor fører tilbage til middelalderen hvor maurerne panerede kød med rasp. I Konstantinopel (det nuværende Istanbul) omkring det 12. århundrede havde det jødiske samfund også en wienerschnitzel-lignende ret. En anden teori lyder at feltmarskallen Radetzky importede den italienske ret „Costoletta Milanese“. En ting er dog sikkert, den verdensberømte østrigske nationalret er altid en fornøjelse!


Hvis schnitzlen er lavet af svinekød, kaldes den typisk "Schweineschnitzel" i Østrig. Der er endda varianter med kalkun, og da hedder den "Putenschnitzel". I Østrig serveres en schnitzel altid uden sauce. I nabolandet Schweiz laves schnitzlerne med ostefyld og hedder da cordon bleu. At servere schnitzlen med kapers, ansjoser og ærter er et skandinavisk/tysk påfund.


# Ingredienser

4 tyndt skårne schnitzler af kalvekød

smør til stegning

hvedemel

1 æg

rasp

smør, gerne blandet med olie


* Tilberedning

Begynd med at banke kødet tyndt, og lav små snit langs kanten.

Salt på begge sider.

Vend schnitzlerne i mel, derefter i pisket æg og til sidst rasp.

Steg schnitzlerne i rigeligt med smør, gerne blandet med olie, indtil de bliver gyldenbrune på begge sider, og paneringen er luftig og fin.

Server schnitzlerne med en citronskive og kartofler i en eller anden form: kartoffelsalat, kogte eller stegte kartofler eller pommes frites.

Der hører ikke sauce til en ægte wienerschnitzel fra Wien



Årets bedste opskrifter fås på Kogebog.dk - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Tøm køleskab,

Mad til 1 person eller Mad på 30 min.

Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.



Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 13.248 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?
Effektiv reklame - klik her