Logo

Champignon

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Champignon 

 
Champignon, Psalliota, importeredes tidligere fra Frankrig, men siden 1920'rne har man her i Danmark udviklet en champignonindustri, og fundet frem til dyrkningsprincipper, der bringer et ensartet produkt frem. Det har betydet, at champignonen har nået et prislag, der gør den til hverdagsmad. Ikke blot er vi selvforsynende, men nu eksporteres der danske champignoner.

 
Dyrkede champignoner fås i en lys og en brun version. I daglig tale kaldes den brune markchampignon, men den er lige så dyrket som sin lyse slægtning. Dyrkede champignoner skal være faste, runde og lukkede. Størrelsen spiller ingen væsentlig rolle for smagen. Mørknede, let åbne champignoner smager også udmærket og kan altid bruges i fx saucer og gryder, selvom de har sat ungdommens skønhed og spændstighed over styr. De må dog ikke være slappe.

 
Og så importerer vi (mark)champignoner fra Frankrig.
Vilde champignoner findes i mange arter, her må man konsultere en svampebog for nærmere redegørelse. Med skal det, at vilde champignoner altid vokser på jord (og ikke på en stub, fx), og at vilde mark- eller rettere agerchampignoner hyppigst ses på græsplæner, enge og anden flad mark. De er lyse, har beigerosa lameller og en meget karakteristisk champignonduft.
Sæsonen for agerchampignon begynder i juli og strækker sig helt ind i september.

 
Istandgørelsens første bud hedder spar på vandet. De suger vand og smagen forringes. Bedst er det at skære rodskiven af og bare tørre hatten med et fugtigt stykke. Er det ikke nok, kan de skylles kortest muligt i (rindende) koldt vand og trykkes tørre straks derefter. Gerne senest muligt før brug.

 
Champignoner bruges i næsten al mad: friske, skivede i salater, smørdampede, flødestuvede eller stegte som tilbehør - eller i gratiner, tærter og souffleer.
De kan fryses. Bedst i retter eller lage, men de har en tendens til at blive seje.

 
Se de bedste opskrifter med Champignon  

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 3.713 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
St-Bededag
Hvad laver du på St. Bededag 2024?
Effektiv reklame - klik her