Courgette, Cucurbita moschata eller Cucurbita pepo, hedder også zucchini eller squash, afhængig af voksestedet.
Den stammer fra Sydamerika, og dyrkes nu i stor stil i USA,
hvor den hedder squash. Italienerne kalder den zucchini, fordi den
sydeuropæiske har en let sødlig smag (zucchero = sukker). Courgette er dens
franske navn.
Det er en grønsag af græskarfamilien, og den smager af mest,
når den har en længde på omkring 15 centimeter. Større eksemplarer er ofte
fade, og mindre har ikke nået at udvikle smag nok.
Den kendteste courgette er den grønne, selvom der også fås
en glattere, gul version. Den grønne minder om en agurk, men skallen er
marmoreret og frugten ofte let kantet.
Courgetten dyrkes - nemt herhjemme. Sæsonen er sensommer og
efterår. Vi importerer også courgetter, flest fra Italien, Frankrig, Nordafrika
- og Israel. Så de fås det meste af året.
Et frisk eksemplar kendes på, at en negl går nemt igennem
den sprøde skal. Courgetter kan tilberedes både med og uden skal, det afhænger
af retten. Rå eller kogt, dampet, stegt, bagt, friteret, fyldt, stuvet - i
reglen som Tilbehør (4 personer) eller frokostret.
Endelig bruges også blomsten. Courgetteblomsten skal tages,
når selve courgetten er på størrelse med en lillefinger, og før den er begyndt
at afblomstre. Det er selve de flotte, gule kronblade, der nænsomt samles om
fint fyld, fx fiskemousse og andet let, der kun tåler at dampe stille.
Courgetten kan, hvis den er helt fast og uden stødmærker,
opbevares et par uger i svale- eller køleskab, længst væk fra kuldeelementet
(grønsagsskuffen er bedst). Courgetter mister facon og smag i fryser.
Se de bedste opskrifter med Courgetter
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter, -
prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------