De kendte
Christiansø-sild er små, lækre og vel krydrede sildefileter, der modnes med
eddike og salt i kortere tid end gammeldags-modnede saltede sild. Køb dem
færdige eller lav dem selv det tager en måneds tid.
Smørrebrød med Christiansø-sild
2 personer
Arbejdstid: 15 min.
#
4 marinerede
Christiansø-sildefileter
2 skiver groft
rugbrød
4 tsk krydderfedt
½ rødløg (tynde
skiver)
4-6 kæmpekapers
(eller 1 spsk syltede kapers)
frisk dild
*
Læg sildefileter på
rugbrød smurt med fedt.
Anret løgringe,
kapers og dild på toppen.
Nyd evt. med øl og
snaps.
Hjemmelavede "Christiansøsild"
Til ca. 800 g sild
Arbejdstid: 1 time Modningstid: ca. 1 måned
#
2 kg friske sild
(evt. 1 kg sildefileter)
1 liter eddike
1 liter vand
Krydderiblanding:
1 tsk tørret merian
½ tsk rosmarin
2 laurbærblade
6-8 kryddernelliker
5-6 hel allehånde
1 tsk sorte
peberkorn
1/5 muskatnød
(friskrevet)
5 g rød sandeltræ
(se tips)
250 g salt evt.
tilsat 5 g nitrit (se tips)
500 g sukker
*
Dag 1: Fjern hoved
og indvolde fra sildene og skyl dem grundigt i iskoldt vand, så der ikke er
blodrester.
Bland lige dele
eddike og vand og læg sildene i lagen de skal være fuldstændig dækkede.
Stil sildene koldt
til næste dag.
Dag 2: Stød en
krydderiblanding groft i en morter eller krydderikværn.
Tag sildene op af
eddikelagen og lad dem dryppe af i en sigte.
Læg sildene i en
krukke med ryggen nedad og drys med krydderi blandingen mellem hvert lag.
Luk krukken med
tætsluttende låg og stil den i køleskab en måneds tid.
Modning: Efter nogle
dage vil sildene være gået i lage og efter en måneds tid i lagen er sildene
bløde og lækre.
"Ruths
Kryddersild ved Rikke" fra Christiansø kan købes lokalt, i specialbutikker
eller sendes direkte, tlf. 56 46 20 09.
"Christiansø-pigens
kryddersild" fremstilles i Svaneke og sælges over hele landet. Nærmeste
forhandler oplyses på tlf. 56 49 62 72.
TIPS: Sandeltræ er
pulveriseret kerneved fra en tropisk busk og giver kryddersild deres røde
farve. Forhandles bl.a. hos specialkoebmanden.dk.
Nitritsalt
forhandles af hjemmeproduktion.dk
eller hos din lokale slagter.
Kilde: Hjemmets bedste MAD