Flere og flere bruger ost i madlavningen, fordi ost er et dejligt krydderi i mange retter, fx. Danablu i vildtsauce. Særlig godt som krydderi er Grana riveost
Grana kan bruges sammen med Danbo eller alene i retter, hvor
man gerne vil have en lidt kraftig ostesmag. Den kan sættes på bordet sammen
med salt og peber og bruges som drys over spaghettiretter, kogte grønsager
eller i supper.
Emmentaler er sammen med Danbo eller Samsø den ideelle ost
til ostesoufflé, ostefondue, ostevinsauce og varme ostebrød. Emmentaler giver
ingen lugt ved opvarmning.
Danbo og Samsø er gode til gratinering:
De skæres i skiver, eller rives på den grove side af
råkostjernet, fordeles hen over retten og bages i ovnen til osten er gylden.
Der er ingen grund til at skære en ost helt ned til skorpen. Det er bedre at
rive osteresten, evt. fryse den og senere anvende den til gratinering, i saucer
eller til varme ostebrød. Det er lettest at rive ost, når den er lidt tør.
Hvor meget ost man vil anvende i en ret, afhænger af ens
personlige smag. En lagret ost giver mere smag end en mild, og som følge deraf
kan der anvendes mindre af den lagrede. Der skal dog ikke anvendes for stærk
lagret ost til varme retter, da den kan give en »skarp« smag.
Er man begynder i at anvende ost til madlavning, er det
bedst at starte med mindre retter som varme ostebrød eller spaghettiretter.
Bagværk fx. ostestænger vil også være noget, som de fleste kan lide.
Til osteanretninger skal beregnes 75-125 g pr. person til
frokost. Ca. 200-225 g, hvis anretningen skal gøre det ud for et helt måltid.
Se alle de bedste opskrifter med Ost
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill,
Tøm køleskab, Mad til 1 person, Børnekokke eller Mad på 30 min.