Bedste opskrift på ovnstegt oksefilet med stegetid og
kernetemperatur, og se også opskrifter på tilbehør og sauce til oksefileten.
Til 5-6 personer.
Tilberedningstid: 30-40 min. Ikke særlig fryseegnet.
# Ingredienser
1¼ kg oksefilet,
evt. mørbrad
salt, sort peber
25 g smør
1-2 fed hvidløg (kan
udelades)
* Fremgangsmåde
1. Rør smørret blødt
med nymalet peber og presset hvidløg.
Smør det ud over
fileten i et jævnt lag.
2. Læg kødet på
risten over bradepanden og brun det i 10-15 min ved 200-225 °C varme.
Skru ned til 160 °C
og steg videre til kødet er færdigt (brug et stegetermometer, se nedenfor).
3. Drys fileten med
salt og lad den ligge tildækket i 15 min før den skæres i skiver.
Tilbehøret kan
variere. Her er nogle forslag:
Champignonsauce
og franske ærter
Hæld 4-5 dl kogende
bouillon i bradepanden, mens fileten steger.
Svits 250 g rensede
champignon i 20 g smør i en kasserolle.
Når kødet er færdigt, hældes stegeskyen over.
Lad saucen få et
opkog og jævn den evt. med 1-2 tsk maizenamel udrørt i vand.
Rund saucen af med 1 dl cremefraiche og smag den til med lidt knust salvie.
Hold saucen varm.
Til de franske ærter
skal der bruges ca 500 g friskbælgede eller frosne, fine ærter og 10-15 frosne
mini-løg.
Damp begge dele med
50 g smør og 1 dl vand, samt et drys salt, i en kasserolle med låg, til løgene
er møre (5-8 min.).
Snit et fast
salathoved i brede strimler, læg dem øverst i kasserollen, og lad dem dampe med
et par minutter.
Evt. kan retten
jævnes med en melbolle. Drys m. hakket persille.
Abrikossauce og
hasselback-kartofler
Hasselback-kartofler
tager tid at tilberede og stege. Beregn godt 1 time i alt.
Skræl 10-12
mellemstore kartofler; læg dem, en ad gangen, i en dyb slev eller ske.
Skær dem i tynde
skiver på tværs, til kniven rammer sleven.
De skal hænge sammen
i bunden.
Læg kartoflerne i et
ildfast fad, drys dem med salt og rasp og dryp rigeligt smeltet smør over.
Sæt fadet på risten
ved siden af stegen.
Kartoflernes
stegetid er 30-40 min.
Abrikossaucen:
Hæld 3-4 dl bouillon
og 1-2 dl hvidvin i bradepanden, mens fileten steger.
Varm 6 halve
abrikoser fra dåse i pandesaucen, der smages til med et par dråber vineddike
eller citronsaft. Smag den til.
Temperaturskema
57 °C - hvis kødet skal være
meget rødt, »bleu eller rare«
62 °C - hvis kødet
skal være rosa, »saignant eller medium rare«
67 °C- hvis kødet
skal være mellemstegt, »à point eller medium«
70 °C - hvis kødet
skal være helt gennemstegt, »bien cuit eller well done«