Forret Frokost. Arbejdstid: 45 min. Skal hvile, dej: 2 timer. Skal trække, mørbrad: 2 timer. Skal hvile, fars: 2 timer. Bagetid: ca 2 timer. Afkøling: mindst 8 timer. Svær at lave. Høj pris. 6 personer.
# Ingredienser
til Paté med mørbrad, indbagt
Dej:
hvedemel ()
125 g smør
1 æg
1 tsk salt
Fyld:
1 svinemørbrad
½ dl tør madeira
smør til formen
1 bdt persille
1-2 meget tynde, store skiver spæk
Fars:
kalvesmåkød
150 g fersk spæk
1 løg
3 spsk tør madeira
1 dl piskefløde
2 æg
1 tsk timianblade
salt og peber
Madeirasky:
brun fond eller bouillon
4 blade husblas
½ dl tør madeira
Til pensling: 1 æg
Aflang form, patéform:
*
Sådan laves Paté med mørbrad, indbagt
Dej:
1. Hak smørret i melet, tilsæt salt og saml hurtigt dejen
med ægget og 1¾ dl koldt vand.
Tilsæt lidt mere vand, hvis dejen er for tør at samle.
2. Læg dejen omvundet og køligt, ca 2 timer.
Paté:
3. Afpuds mørbraden, brun den i smør og læg den i en aflang
form.
Dryp madeiraen over.
Stil formen køligt, ca 2 timer.
4. Hak kalvesmåkød, spæk og løg to gange gennem kødmaskinen
og rør det sammen med madeira, piskefløde, æg og timianblade.
Krydr med salt og peber.
Rør godt og lad farsen hvile køligt et par timer.
5. Rør madeiraen fra mørbraden i farsen.
6. Smør pateformen. Rul ¾ af dejen ud på et letmelet bord og
beklæd formen med den.
Sørg for, at dejen hænger ca ud over kanten.
7. Del ægget i hvide og blomme og pensl dejen med
æggehviden.
Skyl og hak persillen.
8. Læg halvdelen af farsen i formen.
9. Læg spækket på køkkenbordet og drys persillen over.
Læg mørbraden på og rul spækket om.
Læg den indpakkede mørbrad oven på farsen.
Dæk med resten af farsen og tryk den godt ned om mørbraden.
10. Pisk den resterende æggehvide med æggeblommen.
Sæt ovnen på 200 °C.
Rul resten af dejen til låg og læg det over patéen.
Tryk godt til i kanten hele vejen rundt.
Skær et hul midt i patéen og form en »skorsten«, så dampen
kan slippe ud.
Pensl dej låget med det sammenpiskede æg.
11. Bag patéen på nederste rille i ovnen, ca 1½ time ved 200
°C.
Dæmp varmen til og bag patéen yderligere ca 30 min.
Tag den ud og lad den svale.
Madeirasky:
12. Begynd først, når patéen er næsten kold.
Læg husblassen i blød i rigeligt, koldt vand, 8-10 min.
Varm fonden eller bouillonen op i en gryde. Tag den fra
varmen.
Knug husblassen fri for vand og opløs den direkte i den hede
sky under let omrøring.
Tilsæt madeiraen.
13. Fyld skyen i patéen gennem »skorstenen«, når den er
næsten kold.
Lad den stå, til skyen er stiv, helst til næste dag.
Skær patéen i skiver og server.
Tips: Skyportionen kan fordobles, så der kan serveres
hakket madeirasky til patéen.
Server Brøndkarsesauce,
kold eller Cornichons
til.
Sådan laves Paté med mørbrad, indbagt
1. Hak smørret i melet, tilsæt salt og saml hurtigt dejen
med ægget og det kolde vand.
Læg dejen omvundet og køligt ca 2 timer.
2. Puds mørbraden fri for sener og hinder.
3. Læg mørbraden i en aflang form.
Dryp madeiraen over. Stil den køligt, ca 2 timer.
4. Hak kalvesmåkød, spæk og løg to gange gennem kødmaskinen
og rør det sammen med madeira, fløde, æg og timianblade.
Krydr med salt og peber.
Rør godt og lad farsen hvile et par timer.
Rør madeiraen fra mørbraden i farsen.
5. Smør en pateform.
Rul ¾ af dejen ud på et let melet bord og beklæd formen med
den.
Pensl dejen med æggehvide.
Sørg for, at dejen hænger ca ud over kanten.
6. Læg halvdelen af farsen i formen.
Læg spækket på køkkenbordet og drys persillen over.
Læg mørbraden på og rul spækket om.
Læg den indpakkede mørbrad oven på farsen.
7. Dæk med resten af farsen og tryk den godt ned om
mørbraden.
Pisk den resterende æggehvide med æggeblommen.
8. Rul resten af dejen til låg og læg det over patéen.
Tryk godt til i kanten hele vejen rundt.
Skær et hul midt i patéen og form en »skorsten«, så dampen
kan slippe ud.
Pensl dej låget med sammenpisket æg.
Bag patéen.
Se alle de bedste opskrifter med Paté
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------