Bag det veldækkede bord i den lille spisestue ser vi en
lille samling af Chien-Lungskåle fra 1736-1795, som stammer fra den tid da
Preben Ahlefeldt-Laurvigs bedstefar var ambassadør i Kina.
Fiskesuppe
Fiskesuppen, serveret i tallerken fra Den kgl.
Porcelainsfabrik, med det Ahlefeldtske våben.
(4 pers.)
# Ingredienser:
½ l god fiskefond
(kogt på ben og hoveder af pighvar, søtunger, løg, porrer,
hvid peber, og lidt hvidvin)
¼ l piskefløde
300 g kammuslinger (eller rejer, muslinger eller lign.)
1 porre
1 gulerod
persille
*
Fiskefond koges lidt ned, piskefløde tilsættes og det koges
godt igennem.
Smages til med salt og peber.
Garniture: Man kan dampe nogle kammuslinger et par minutter
i suppen før servering, men alt kan bruges, f.eks. rejer, fiskestykker,
blåmuslinger, hummerhaler etc.
Servering: I suppetallerkenerne eller terrinen anrettes
julienne af (finthakket) porre og gulerod - og den kogende suppe hældes over.
Pynt med storbladet persille.
Lammefilet med
årstidens grønsager
Lammefilet med årstidens grønsager, grønne asparges og
gulerødder. Bestikket er Fabricius sølv med Ahlefeldternes våben. Glassene er
franske fra 1890'erne med den nitakkede grevekrone.
(4 pers.)
# Ingredienser:
750 g lammefilet
1 spsk olie
30 g smør
2 dl fond
2 dl rødvin
750 g af årstidens grønsager
*
Lammefileten steges rosa på en pande, pakkes ind i folie og
hviler.
Panden koges af med rødvin og fond (demi glace).
Saucen reduceres, og til sidst piskes 1 spsk smør i.
Lammefileten skæres i skiver og kommes på opvarmede tallerkener
med lidt sauce og grønsagerne, der er dampet i vand tilsat salt og lidt olie.
CHOKOLADEKAGE MED FRUGTER
Chokoladekage serveret på tallerken med gennembrudt kant fra
Den kgl. Porcelainsfabrik.
(4 pers.)
# Ingredienser:
100 g smør
200 g sukker
2 æg
2 tsk vaniljesukker
60 g hvedemel
1/3 tsk bagepulver
1½ spsk kakaopulver
100 g hakkede valnødder eller hasselnødder
*
Pisk smør og sukker skummende, tilsæt æggene et ad gangen.
Bland vaniljesukker, mel, bagepulver og kakao sammen og vend
det i æggemassen.
Vend nødderne i dejen.
Bred dejen ud i en velsmurt, ikke for stor form i et lag på ca. 2 cm's
tykkelse.
Bages ved 175 °C ca. 25 min.
Kan serveres med rabarberkompot og flødeskum, årstidens
friske frugter, sorbet eller is.
Opskrifter fra Tranekær Slot