Makrellen, Scomber scombrus, er en saltvandsfisk, der lever i så at sige alle verdens have, endog med temmelig lille variation. De fleste kender den torpedoformede, sølvblågrønne krop med den karakteristiske, sakseformede halefinne og den mørke tværtegning ned ad ryggen. Den makrel, der fås
herhjemme, lever hovedsagelig i Nordsøen og Skagerrak. Den kan blive ca lang, men store
makreller har meget groft kød. Det må anbefales at vælge en størrelse på ca , så har makrellen
overstået kønsmodningen og smager af mest.
Af og til kan man få såkaldte bundgarnsmakrel, det vil sige
makreller, der er så små, at de ryger med i fiskernes garn. Det er en estimeret
spise blandt finsmagere. Ellers anses makrellen mest som en hverdagsfisk, der
ikke er grund til at bruge kulinariske raffinementer på. Den kønsmodne makrel
lever af småsild, brisling og tobis, og den aquadynamiske form hjælper den til
at skyde fart gennem vandet. De små spidse tænder griber om byttet, som den sluger
helt.
Makrellen dør i samme øjeblik, den forlader sit våde
element. Den nedises og videreekspederes til fiskehandler, røgeri eller
konservesfabrik. Fersk makrel fås fra tidligt forår til sent efterår, og er
bedst(fedest) om efteråret. Det store fedtindhold gør den særlig egnet til
røgning og gravning og til at koge i en Court-bouillon.
Makrel forhandles fersk, røget og som konserves.
Den kan fryses, men som den fede fisk den er, er holdbarheden
begrænset til højst 3 måneder.
Se de bedste opskrifter med Makrel
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab,
Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------