Forret. Arbejdstid: 60 min. Afkøles: 4-5 timer. Middelsvær at lave. Høj pris. 6-8 personer
# Ingredienser til
Skaldyr i gelé
6-8 jomfruhummere (evt. frosne optøede)
10-12 kæmperejer (evt. frosne optøede)
12-15 friske blåmuslinger
400 g friske, grønne eller hvide asparges
125 g friskbælgede ærter (evt. frosne optøede)
1 bdt dild
Kogelage, muslinger:
1 spsk olie
1 dl vand
Gelé:
1½ dl kogevand fra asparges
1 dl muslingekogelage
4 dl hvidvin, evt. halvt vand
8 blade husblas
Skål eller randform: 2 l
*
Sådan laves Skaldyr i gelé
1. Skyl friske jomfruhum mere i koldt vand og kog dem 5-6 min
i letsaltet vand.
Se Jomfruhummere
naturel.
Skær jomfruhummerhalerne igennem på langs og fjern den mørke
streng, det er tarmen.
Varm herefter rejerne et par min. i vandet.
Tag dem op og pil dem.
2. Børst muslingerne med en stiv børste, se Blåmusling.
Kasser eksemplarer, der ikke lukker tæt, evt ved et let slag
mod bordkanten.
3. Kog 1 spsk olie og 1 dl vand op i en gryde og kom muslingerne
i.
Læg låg på og damp dem 3-4 min. for god varme.
Ryst gryden et par gange.
Tag muslingerne op. Skær dem fri af skallen.
Si muslingelagen fint gennem et lag pladevat i en sigte. Ellers
bliver geleen uklar.
4. Skræl hvide asparges fra hoved mod fod.
De grønne skal ikke skrælles. Men en evt træet ende skal knækkes
af.
Skær aspargesene i få cm lange stykker.
5. Læg aspargessnitterne i kogende, letsaltet vand og kog dem
3-4 min, efter tykkelse.
Hvide 1-2 min. længere.
Tag aspargesene op med en hulske og lad dem dryppe af i en sigte.
Gem et par dl af kogevandet.
6. Læg husblasen i blød i rigeligt, koldt vand i 8-10 min.
Gelé:
7. Bring 1½ dl af aspargesvand, hvidvin, muslingelage og vand
i kog i en lille gryde.
Knug husblasen fri for vand og opløs den direkte i lagen under
omrøring.
Det varer ikke ret længe.
Tag gryden fra varmen og lad lagen svale.
8. Læg de pæneste rejer, hummerhaler, muslinger og asparges i
en skål eller form.
Læg skyllede, klippede dildkviste ved.
Hæld lidt af lagen ved og stil skålen (formen) koldt, til geleen
er stivnet.
Kom resten af skaldyrene, aspargesene og ærterne i formen med
de resterende dildkviste.
9. Hæld resten af lagen ved og stil skålen koldt, til geleen
er helt stiv, det varer 4-5 timer.
10. Løsn forsigtigt geleen rundt langs kanten med en spids kniv
eller hold skålen (formen) kort i varmt vand og vend den ud på et fad.
Spis fx Flûtes, Butterdejssnitter og en
krydderurtesauce til.
Se Cremefraichesaucer,
kolde og Dip.
Tips: Kogt krabbe og/eller dampede rødspætteruller kan
være en del af fyldet i en gelérand.
Se alle de bedste opskrifter med Skaldyr
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser
med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------