Den gode opskrift til at kunne lave gode gammeldags brasekartofler, der får tænderne til at løbe i vand. Og ikke kun i Efterårsferien, som jo også kaldes kartoffelferien.
Vejen mod de perfekte brasekartofler behøver ikke være svær,
hvis man følger et par simple råd fra en kartoffelkyndig køkkenchef
Vi ved alle sammen, hvordan brasekartofler skal være, gyldne
og sprøde, men det kniber ofte med at fremtrylle dem hjemme på komfuret. Enten
bliver kartoflerne splattede indeni, eller også bliver de ikke sprøde udenpå,
og måske sidder halvdelen af dem fast på panden.
Første trin på vejen mod vellykkede brasekartofler går ud på, at kartoflerne
skal koges dagen før, de skal bruges, og når de er kølet af, er det ind i
køleskabet med de hele kartofler. På den måde bliver kartofler mere faste og
undgår at splatte ud.
Brug kartoffelsorten »Sava«, der er en rigtig
efterårskartoffel.
Smør skal der til
Når tidspunktet for selve tilberedningen kommer, anbefales det
at lade kartoflerne stege på en pande, hvor der lige er blevet stegt kød. For
eksempel gør resten af fedtstoffet fra wienerschnitzler sig godt sammen med
kartoflerne.
Med fedtstof menes der smør, som smagsmæssigt er det bedste.
Men inden kartoflerne, som skal skæres ud i skiver af 0,5-1 centimeter
tykkelse, kommer på panden, er det et must, at panden er ordentlig varm. Og ved
at anvende en tefal-pande undgår man i højere grad, at kartoflerne sætter sig
fast.
Til to personer kræver det en smørklat på størrelse med en 10-paks cigaretæske
sammen med de eventuelle rester fra kødet. Mængden af kartofler løber op i en
håndfuld pr person.
For at sikre at alle skiverne bliver lige gode, er det meget vigtigt, at der
ikke er for mange kartofler på panden. Skiverne bliver nemlig bløde, hvis de
ligger oven på hinanden. I stedet skal de bredes ud over hele panden.
Et særligt kartoffeløre
Mens skiverne ligger pænt side om side skal blusset op på
det højeste, og panden skal rystes godt, så de får på alle sider.
Undervejs krydres skiverne med salt og peber.
Efter seks-syv minutter skrues blusset ned, hvorefter
kartoflerne skal have et minut, inden de er færdige.
Når de bliver gyldne og sprøde, er det tegn på, at de skal
af komfuret. Det kan være en god ide at mærke på dem for at finde ud af om, de
er tilpas sprøde.
En god kok kan høre på kartoflerne om, de er færdige. (kartoffel-øre).
Håndelaget skal være i orden hos "kokken"
En skål af de bedste brasede kartofler. (se opskrift)
Måske weekenden skulle byde på wienerschnitzel med det hele.
Se flere
opskrifter med kartofler
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog, Grill, Tøm køleskab,
Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at
lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------