Broccolini kaldes også for aspargesbroccoli og smager mildt
og sødt og lidt af både broccoli og asparges
Broccolini er en hybrid mellem almindelig broccoli og en art
kinesisk kål. Den dyrkes ikke for de store blomsterhoveder som hos broccoli,
men mere for de meget delikate stilke med en smag der er en mellemting mellem
broccoli og asparges. Det siges at den er ved at dukke op i nogle forretninger
efterhånden, men er vist stadig lidt af en luksusgrønsag, da den er noget
dyrere at producere end almindelig broccoli.
Broccolini sås i april, hvor man så snupper hovedskuddet så
tidligt som muligt – og herefter giver planten sig til at danne sideskud som
udgør den egentlige afgrøde. Disse skæres når de er 15-20 cm lange, hvilket man
kan fortsætte med i flere måneder. Skuddene bliver selvfølgelig mindre og
mindre med tiden, og i alt kan man høste en 500-600 g pr plante.
Sorter: Apollo (den faste sort i flere år) og Sibsey. Sibsey
er en noget kraftigere plante, som også kan klare frosten bedst – og som også
åbenbart bliver ved med at give trods temperaturer adskillige nætter på minus
6-7 grader. De nye skud er godt nok ikke nær så store som de har været, men der
kan dog stadig skæres en lille håndfuld om ugen til at smide ned i wokken.
LexABC:
Brocolini (aspargesbroccoli)
Latin: brassica oleracea. Engelsk: broccolini
Længde 25 cm. Vægt 50 g
Kendetegn: Har lange, tynde stængler med en lille buket
øverst.
Smager som grøn asparges og mild og frisk broccoli.
Sæson: juli-august
Tilberedning: Skal tilberedes meget lidt eller slet ikke, fx
blot skyllet og skåret i mundrette stykker i salat.