Kartofler er et af vore vigtigste levnedsmidler. En velkrydret
gratin med kartofler er godt til de fleste kød- eller grønsagsretter. Kartofler
indeholder mange vigtige næringsstoffer, bl.a. mineralet kalium.
Forberedelse 30 min. Tilberedning 20 min. 4 portioner
# Ingredienser
8-10 kartofler
1-2 spsk smør eller margarine
4 løg skåret i skiver
2 fed hvidløg, knuste eller hakkede
1 spsk hakket frisk timian eller 1 tsk tørret
½ tsk salt
¼ tsk friskkværnet sort peber
1½ dl sødmælk
¼ tsk paprika
* Tilberedning
1. Opvarm ovnen til 200 °C.
Smør et lavt 2-liters ovnfast fad med olie.
Stil det til side.
2. Læg kartoflerne i en stor gryde og dæk dem med koldt
vand.
Kog dem til de er knapt møre.
Hæld vandet fra og damp kartoflerne tørre.
3. Mens kartoflerne koger steger du løg og hvidløg gyldne på
en
pande i lidt fedtstof.
4. Skær kartoflerne i skiver og læg et lag af dem i det
smurte fad.
Drys timian, salt og peber over.
Læg et lag af løgblandingen henover.
5. Gentag til du har to lag af henholdsvis kartofler og løg.
Slut med løgblandingen.
Hæld mælken på og drys paprika over.
6. Stil fadet midt i ovnen. Bag ca. 20 min. Server straks.
Lækker kartoffelgratin:
Pr. portion: Kalorier 252 = 1055 Kilojoule
Kulhydrat 37 g Protein 6 g Fedt 9 g (32%) Fibre 3 g
SERVERINGSFORSLAG
Serveres til kød-, fiske- eller grønsagsretter med ikke for
meget sauce eller væde.
Tips:
Med gratin mener man en ret af kogt eller stegt kød,
fisk eller grønsager. Den dækkes med sauce, evt
reven ost eller rasp for til slut at bages i ovnen ved
kraftig overvarme. Man kan også gratinere frugt.
Gratiner tilberedes bedst i lave og vide ovnfaste fade.
Takket være den store overflade dannes der en stor,
sprød skorpe som smager meget dejligt!
Se alle de bedste
opskrifter med Kartofler og med Grønsager.
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min..