Mayonnaise er en dressing, der består af små oliedråber, som
er opslæmmet i en blanding af æggeblomme, citronsaft eller eddike, vand og evt.
sennep eller andre aromastoffer. Mayonnaise er en emulsion, der indeholder op
til 80 % olie. Den har en tæt og tyk konsistens og er normalt for stiv til at
kunne hældes.
# Ingredienser
3 æggeblommer
1 spsk vineddike eller citronsaft
½ tsk salt
¼ tsk sennepspulver
eller rørt sennep
ca 5 dl olie
salt, peber
1-2 spsk kogende
vand
Sådan røres en
mayonnaise
For at få et
tilfredsstillende resultat er det vigtigt, at du iagttager nogle få
forholdsregler:
• Alle ingredienser
skal have stuetemperatur.
Fx er det klogt at
dyppe røreskålen i varmt vand - og naturligvis tørre den godt af.
Husk også olien, den må ikke tages lige fra køleskabet.
• Tilsæt olien
dråbevis til at begynde med, indtil saucen begynder at tykne.
Derefter kan du
tilsætte den i en tynd stråle.
1. Slå æggeblommerne
ud i en varm skål og pisk dem med piskeris i 1-2 min, til de er tykke og seje.
2. Tilsæt eddike
eller citronsaft, salt og sennep. Pisk 1 minut til.
3. Nu dryppes olien
i, først en dråbe ad gangen, mens der piskes hele tiden.
Du behøver ikke at
piske hurtigt, og det er også ganske ligegyldigt, om du skifter hånd eller
pisker i forskellig retning - blot du pisker hele tiden.
4. Når mayonnaisen
har opsuget ca halvdelen af olien, skal den være som en tyk creme.
Derefter går det let
nok, og du kan hvile armen lidt.
Pisk resten af olien
i, 1-2 tsk ad gangen.
5. Hvis mayonnaisen
bliver alt for stiv, pisker du nogle dråber eddike eller citronsaft i.
Derefter fortsættes
med mere olie.
6. Når du er ved at
være ved vejs ende, pisker du 1-2 spsk kogende vand i mayonnaisen.
Det sikrer, at den
ikke vil skille.
7. Smag mayonnaisen
til.
Hvis den ikke skal
bruges med det samme, må den skrabes over i en mindre skål, der dækkes til med
alufolie, så mayonnaisen ikke trækker skind.
Se flere variationer af Kolde saucer