Frokost. Arbejdstid: 60 min. Kogetid, ål: 15-20 min. Afkøles: 60 min. Afkøles, gelé: mindst 4 timer. Svær at lave. Høj pris. Kan tilberedes i mikroovn. 4 personer.
# Ingredienser
til Ål i gelé
2 ferske ål (ca ¾ kg i alt)
Kogelage:
¾ l vand
2 tsk salt
8 hele peberkorn
1 løg
1 laurbærblad
1 bdt persille
1 kvist timian
Gelé:
4 dl siet kogelage
evt. 2 æggehvider
evt. 2 æggeskaller
7 blade husblas
1½ dl tør hvidvin
1 bdt dild
Randform: 1 l
*
Sådan laves Ål i gelé
1. Bed fiskehandleren flå ålene eller gør det selv, se Ål,
flåning og rensning af.
Skær ålene i 5 cm lange stykker.
Kogelage:
2. Pil løget og del det.
Skyl persillen og bind den til en krydderurtebuket med
laurbærblad og timian.
Kom vandet i en gryde sammen med salt, peberkorn, løg og
krydderurtebuket og bring det i kog.
Læg ålestykkerne i og kog dem møre ved meget svag varme
under låg, 15-20 min.
Lad ålene hvile nogle min. i kogelagen.
3. Tag ålestykkerne op og lad dem blive kolde.
Lad kogelagen koge lidt ind for god varme uden låg, så
smagen koncentreres.
Si lagen gennem et lag pladevat eller et opvredet klæde lagt
i en sigte.
Lad lagen blive kold. Skum fedtet af.
Gelé:
4. Hvis kogelagen ikke er klar nok, kan den klares
yderligere.
Kom den kolde lage i en gryde sammen med de let piskede
æggehvider.
De må endelig ikke piskes så længe, at de bliver hvide.
Kom dem i gryden under omrøring sammen med de brudte
æggeskaller.
Varm til kogepunktet, sluk, og lad gryden stå 15 min, så har
de stivnede æggehvider suget selv de mindste partikler til sig.
Si igen. Mål 4 dl siet lage af.
5. Læg husblassen i blød i rigeligt, koldt vand 8-10 min.
Varm kogelage og hvidvin op.
Knug husblassen fri for vand og opløs den direkte i den hede
kogelage under omrøring.
Rør, til husblassen er helt opløst.
6. Hold randformen parat.
Vent, til geléen er så afkølet, at den begynder at tykne
svagt.
Læg et lag gelé i bunden af formen.
Læg dildkviste pænt i ring, tænk på, at randen skal vendes.
»Lim« dem fast med lidt gelé.
Stil randen i køleskab nogle min, til geleen er stivnet.
7. Tag randen ud og anbring ålestykker og dildkviste
skiftevis med den tyktflydende gelé, der skal stivne mellem hvert »lag«.
Er geléen, der hældes over, for varm, smelter den
underliggende gelé og randen bliver rodet.
8. Fyld randen op med dild, ål og gelé som angivet.
9. Bliver geleen for stiv undervejs, kan den lunes let, så
bliver den hurtigt flydende.
Lad geléranden blive helt stiv i køleskab, mindst 4 timer.
10. Løsn randen med en kniv langs kanten, og vend den ud på
et rundt fad.
Slipper den ikke formen straks, kan der lægges et hedt
opvredet klæde over et øjeblik.
Gelé bør ikke stå for længe i varme, så smelter den.
Server derfor straks.
Tips: Spis Rugbrød, godt brød
og smør til.
Server citronbåde til.
Hårdkogte æg i skiver eller kvarte kan bruges i randen.
Det både smager godt og er dekorativt.
Ligeså tomatbåde, befriet for skind og kerner.
Fine ærter, kapers, eller pimentfyldte oliven kan også
bruges i geléen.
Eller du kan tilberede Ål, rulle og
bruge dem i geléranden.
De kogte ålestykker kan løsnes fra benene, så snart de er
kogt, og lægges sammen igen, så faconen bevares.
Se alle de bedste opskrifter med Ål
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------