Logo

Fint morgenbrød

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fint morgenbrød

 
Friskbagt morgenbrød er noget, der kan få hele familien ud af sengen ... Man er lidt i knibe, hvis man gerne vil have friskbagt brød på morgenbordet, med mindre du vil stå op flere timer før den øvrige familie. Heldigvis er der en løsning på dette problem: Fin gærdej med kold hævning.
24 boller/1 brød. Hævetid: 8-12 timer. Bagetid: ca 10 min for boller og ca 45 min for brød

 
# Ingredienser
30 g gær
3 dl kold mælk
1-2 tsk salt
1 tsk melis
1 æg

600 g (10 dl) hvedemel
100 g smør

 
* Fremgangsmåde
1. Bræk gæren i mindre stykker, der røres ud i lidt af den kolde mælk (ikke iskold, men stuetemperatur).
Tilsæt resten af mælken og pisk det sammen med salt, sukker og æg.

 
2. Hæld melet i en stor skål. Gem ca 1 dl.
Hak smørret i mindre stykker og gnid det i melet, til massen føles grynet.

 
3. Tilsæt væden og slå det sammen til en dej med en træslev eller brug fingrene.

 
4. Hvis dejen bliver for svær at bearbejde, hælder du den ud på et melstrøet bord og ælter den blank og smidig her. Kom ikke mere mel i end højst nødvendigt.

 
5. Læg dejen i en smurt skål med smurt husholdningsfilm over - eller i en smurt plastpose, hvor der er plads til, at den kan hæve.
Posen skal lukkes for enden.

 
6. Stil skålen (posen) i køleskabet natten over - eller på et koldt sted i køkkenet, hvor der ikke er træk.

 
7. Næste morgen tages dejen ud og står, til den har fået stuetemperatur (ca. et kvarter).
Ælt den igennem.

 
8. Form den til boller eller brød, som stilles på en kold bageplade.
Lad det hæve i 10 min.

 
9. Smør morgenbrødet med pisket æg og mælk og bag det i en varm oven ved 250 °C (for boller) og 200 °C (for brød) i henholdsvis 10-15 min og 45 min.

 
10. Lad morgenbrødet køle lidt af, inden det serveres.



Fint morgenbrød

Her viser vi trin-for-trin hvordan du gør dejen klar til bagning:
Fremgangsmåden er næsten den samme, hvad enten du bruger kold eller varm hævning.

 
1. Gæren røres ud i væsken. Til varm hævning skal det være håndvarm væske.
Til kold hævning skal den være kold.

 
2. Hvis der er æg i dejen, bør det (de) piskes ud i væsken.

 
3. Hvis der er fedtstof i opskriften, skal den hakkes/smuldres i melet til kold hævning.
Til varm hævning smelter du det i væsken og tilsætter det på en gang.

 
4. Du kan hælde melet i en stor skål (dejfad) eller du kan hælde det ud på køkkenbordet.
Hvis du arbejder på bordet, laver du et »krater« i meldyngen og heri hælder du de våde ingredienser.


5. Hvis du bruger en skål, »slår« du dejen sammen med en slev eller du bruger fingrene til at samle den.

 
6. Til sidst hælder du dejen ud på bordet og ælter den med hænderne, indtil den er blank og smidig.

 
7. du kan naturligvis bruge en elektrisk mixer med dejkroge; men du må altid ælte dejen færdig med hænderne. Det er den eneste måde, hvorpå du kan mærke, om den har den rigtige konsistens.

 
8. Hvad enten dejen sættes til kold eller varm hævning, er det vigtigt, at det sker i en stor skål, så der er plads til, at den kan fordoble sig.
Det er praktisk at dække med husholdningsfilm, som du kan se igennem.

 
9. Når dejen har nået dobbelt størrelse, slår du den ned med en knytnæve og ælter den let igennem.

 
10. Nu kan den formes til boller eller brød, evt. lægges i form, hvorefter brødene bages. 



 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.593 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her