I år har vi lavet
hvid gløgg med hvidvin, æblemost og krydderier, der giver varme i kroppen. De
små ingefær-muffins med chokolade eller hvid glasur er skønt tilbehør.
Hvid gløgg
Arbejdstid: 20 min.
Kogetid: 10 min. Trækketid: 1 time 6-8 personer
# Ingredienser til Hvid
gløgg:
1 økologisk appelsin
2-3 stk hel
kardemomme
5 hele nelliker
5 stk hel sort peber
1 stk hel kanel
2-3 skiver frisk
ingefær
½ liter æblemost
75 g lyse rosiner
1 flaske hvidvin
½-1 dl lys rom eller
vodka
evt. 3-4 spsk sukker
50 g smuttede
mandler
*
Sådan laver du Hvid
gløgg:
Vask appelsinen og
skær den i skiver.
Læg dem i en gryde
med knuste kardemommefrø, nelliker, sort peber, kanel og ingefær.
Hæld æblemost på og
giv det et langsomt opkog.
Tag gryden af varmen
og lad "essensen" trække 1 times tid.
Si det over i en ren
gryde og tilsæt rosiner og hvidvin.
Varm det forsigtigt
op, uden at det koger.
Smag evt. til med
sukker og tilsæt rom eller vodka.
Server i glas med
fintsnittede mandler.
Mini-ingefærmuffins
Arbejdstid: 30 min.
Bagetid: 20 min. Fryse-egnet uden glasur ca. 30 stk.
# Ingredienser til Mini-ingefærmuffins:
325 g hvedemel
½ tsk natron
¼ tsk salt
1 spsk stødt ingefær
2 tsk stødt kanel
½ tsk stødt
allehånde
2 æg str. L
250 g farin
¼ liter kærnemælk
125 g smeltet smør
Pynt:
50 g syltet ingefær
75 g flormelis og 1 spsk
kogende vand
eller
75 g mørk chokolade
og 5 g smør
*
Sådan laver du Mini-ingefærmuffins:
Bland alle de tørre
ingredienser i en skål.
Pisk æg og farin let
sammen og tilsæt kærnemælk og smeltet smør.
Vend de tørre
ingredienser i ad et par omgange.
Fordel dejen i
mini-muffinforme og bag dem midt i ovnen ved 180 °C i ca. 20 min.
Lad kagerne afkøle
på en rist.
Pynt de afkølede
kager med hvid glasur og fintsnittet, syltet ingefær eller smeltet chokolade og
fintsnittet, syltet ingefær.
TIPS: Kagerne bliver
mere "konfektagtige", hvis du vender grofthakket mørk chokolade i
dejen.
Dejen kan også fyldes
i alm. muffinforme (bagetid ca. 30 min.) eller i en smurt sandkageform (bagetid
50-60 min.).
Kilde: Hjemmets bedste MAD