Havørred, Salmo trutta, kaldes af og til for laksørred. Og det er vildledende, for det er ikke nogen laks, selv om de er nære slægtninge. Dens levevis ligner laksens, specielt dens spisevaner, idet dens føde delvis består af krebsdyr, noget der bidrager til kødets rosagyldne farve.
Ørreden er dog ikke en så udpræget vandrer som laksen (Salmo
salar). Den danner ofte stammer i ferskvand, der aldrig søger ud i havet, men
forbliver i ferske vande som sø-ørreder eller bækørreder (Se Bækørred).
Den ørred, der søger
til havet for at fortsætte tilværelsen der, ændrer ferskvandsørredens brungrå
udseende til en i havet praktisk sølvgrå. Ørred er en fællesbetegnelse, der
også omfatter regnbueørred (der også avles i dambrug), Salmo irideus, og den (grønlandske)
fjeldørred, Salvelinus. Havørreden adskiller sig også fra laksen med sin
kortere, mere plumpe kropsform, afsluttet af en tydeligt tykkere halerod. Den
bliver heller ikke så stor, næppe over 80-90 cm. Havørredens kød er lysere end
laksens. Det er lidt grovere og knap så fedt.
Havørred sælges af og til som laks. Den smager aldeles
udmærket, nogle mener endda bedre end laksen.
Og så har den en fremragende, mørkerød, storægget rogn.
Havørreden kan tilberedes helt som laks. Den fås det meste af 'året, men er
bedst sensommer og tidligt efterår.
Se mere om Havørred
Se de bedste opskrifter med
Havørred
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min
kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad
til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------