Har du også hørt om vidunder bærret havtorn? Hvis ikke så læs her, og bliver klogere på den lille vitamin-bombe. Se også opskrifter.
Havtorn.
Engelsk: Common Sea-buckthorn. Latin: Hippophaë rhamnoides
Sæson: Dansk: September - Oktober. Import: September -
Oktober
Holdbarhed: Bør anvendes inden for få dage
Anvendelse: Havtorn er en meget syrlig lille frugt og
anvendes ofte i forarbejdede/syltede produkter. Hvis du venter med at plukke
frugten til sidst på sæsonen og den har fået lidt frost, kan den være mildnet
lidt i smagen - det ved fuglene også. I stedet kan du plukke dem før frosten og
fuglene, og lægge dem et døgn i fryseren.
Blade: Anvendes til te.
Frø: Olie til medicinske og kosmetiske produkter.
Frugtkød: Marmelade, saft, snaps, is m.m.
Blomster: Til snaps sammen med bærrene.
Frysning: Ja
Havtorn er en op til 6 meter høj busk, der vokser i kystnære
områder. Busken bærer om efteråret og ud på vinteren gule eller orangerøde
frugter. Smagen er særpræget og syrlig, men ikke besk. Havtorn kaldes også
sandtorn, klittorn, klittjørn eller havtidsel.
Havtorn har været kendt i Danmark og Nordeuropa i mange
tusinde år. På trods af bærrets lille størrelse er den yderst sund og planten
ganske hårdfør. Dette lille gul/orange bær er ikke meget større end 5-10 mm.
Den blev genfundet herhjemme i forbindelse med det nye nordiske køkken.
Havtorn er en meget hårdfør plante, som kan vokse rigtig
mange steder og tåle meget. Derfor er den også at findes på steder som er udsat
for tørke, meget sol, salt og vand.
I Danmark finder man den bl.a. i klitterne ved Vesterhavet.
I Canada dyrkes den bl.a. som et læhegn mellem de store veje og den øvrige
bevoksning. Her beskytter den de andre planter for alt det salt, som sprøjtes
ud på vejene i vinterhalvåret og som ellers ville blive ødelagt af vejsaltet.
Planten er opdelt i han- og hunplanter, og det indebærer at
hunplanten er afhængig af hanblomsterne for at kunne bære frugt. Eftersom
pollineringen sker gennem vinden, er det vigtigt at der i et krat findes et mix
af begge planter.
Frugten modner i september/oktober men er ikke helt nemme at
plukke. Bærrene er ganske små og sidder meget tæt på en tornet busk. Men den
bedste metode er, at klippe grenene med bær af og lægge dem i fryseren. Når de
er frosset, tages de ud og bankes let af med det samme. Hvis de ikke høstes,
bliver de siddende det meste af vinteren eller til fuglene har spist dem.
Opskrifter med Havtorn
Tilbage til Råvarer.