Tilapia er navnet på en gruppe afrikanske fisk på flere hundrede
arter fra familien ciclider, som avles i USA og Asien som spisefisk og akvariefisk.
De kommer fra Afrika, og de fleste er ferskvandsfisk
(latinisering af thiape, der betyder ›fisk‹ på tswana) handelsbetegnelse
på en ca. 100 arter stor blanding af opdrættede ciklider af slægterne Tilapia, Oreochromis
og Sarotherodon (endemisk i Afrika og Israel), hvoraf mange, bl.a. pga. hybridisering,
er blevet problematiske invasive arter flere forskellige steder i verden.
Fordelene ved tilapia i fiskeopdrættet er, at de er altædende
og derfor kan nøjes med vegetabilsk ernæring. De er desuden hurtigvoksende og tolerante
for brakvand og kan gå meget tæt sammen. Det fremgår af hieroglyfindskrifter, at
en art som niltilapia (Oreochromis niloticus) har været opdrættet siden oldtiden.
En ulempe er, at de kræver en vandtemperatur på over 16-20 °C for at trives.
Med en årsproduktion i 2002 på over 1,5 mio. tons er tilapia
den tredjevigtigste opdrættede fisk efter karpe- og laksefisk. Tilapia udbydes som
regel i portionsstørrelse (ca. 2-300 g), ofte til lave priser.
Kødet af tilapias smager forskelligartet, eftersom fiskearterne
og det foder, de har fået, også er det, men generelt kan man sige, at det er fisk
med relativt få ben, som regel neutralt-velsmagende kød, der kan anvendes på alle
de måder, fisk nu engang kan bruges.
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill,
Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at få succes i
køkkenet.
----------- ooo
OÔO ooo -----------