Sorbet er is baseret på sukkerlage og frugt- eller grøntpuré, frugt- eller grønsagssaft, øl, vin, te, likør m.m. Den ses endog tilsat surmælksprodukter som kefir. Fremgangsmåden er enkel. Sukker og vand koges sammen og det ønskede tilsættes. Hvis det er bær med kerner, fx, skal sukkerlagen med indhold passeres gennem en sigte. Herefter fryses sorbeten,
bedst i en sorbetière, en ismaskine, der sørger for automatisk omrøring, så
sorbeten ikke fryser flaget eller nålet. Men en almindelig form kan også gøre
det, blot man rører med jævne mellemrum og husker at skrabe den først frosne is
(den helt ude ved selve formen) fri, så den ikke gør isen flaget.
Almindeligvis er sorbet tilpas efter ca 3 timers frysetid.
Det afhænger naturligvis af portionens størrelse, her regnes med 1 liter. Den
skal ikke være hårdere, end at den kan piskes grødet.
Herefter kan den sættes tilbage i fryseren, til konsistensen
er stabiliseret. Sorbet må aldrig være hård. Har den frosset for længe, det kan
fx være praktisk at lave den dagen før, skal den tages ud af fryseren, stå, til
den kan røres grødet, og sættes tilbage i fryseren til passende konsistens.
Sorbet irøres ofte marengsmasse, dvs. stiftpisket æggehvide med sukker. Beregn
35 g flormelis og 1 æggehvide pr. liter sorbet. Det giver en blødere og mildere
sorbet, fordi marengsen tager lidt af smagen.
Sorbet kan være både sød og ikke-sød. Søde sorbeter serveres
fortrinsvis som dessert, andre sorbeter bruges oftest i Frankrig - som »pause
for maven« før stegeretten ved middage med mange retter.
I fagkredse skelner man mellem granité, den enklest
tænkelige sorbet og den der lettest granulerer (deraf navnet), marquise, der
tilsættes piskefløde mod slutningen af frysetiden, punchs, der tilsættes
marengsmasse og spooms, der stort set er en fastere form for punch.
Server altid sorbet i isafkølede glas, og stænk gerne med
den anvendte ingrediens, fx vin, likør, frugtsaft, i serveringsøjeblikket.
Se de bedste opskrifter med Sorbet is
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser
med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------