Sunde gryder med
ærter, bønner og linser - sund og billig mad. Tørrede bælgfrugter har stort
fiber-indhold og fylder derfor godt. Der er mange slags at vælge imellem, de er
sunde og egner sig godt til gryderetter.
To gode
hverdagsgryder. Til venstre med flæsk og tørrede ærter.
Til højre Brune bønner med
oksekød. (se denne opskrift HER)
Til 6-8 personer.
Iblødsætningstid: 4-12 timer. Tilberedningstid: ca 1½ time. Fryseegnet
# Ingredienser
500 g tørrede,
grønne ærter
4 løg
salt og hele
peberkorn
¼ rodselleri
1 persillerod
2 små porrer
1 bdt persille
1 krydderbuket (se Krydderurter)
750 g letsaltet flæsk
* Fremgangsmåde
1. Skyl ærterne og
læg dem i blød mindst 4 timer i ca 1 liter vand.
2. Bring dem i kog i
iblødsætningsvandet ca 40 min.
3. Rens grønsagerne
og skær dem i små terninger.
Kom dem i gryden med
6-8 peberkorn, flæsket, der er skåret i skiver, og en krydderbuket.
4. Lad retten koge,
til alt er mørt.
Fjern krydderbuketten og smag retten til med salt.
5. Hak resten af
persillen, der drysses over.
6. Server grovbrød
til. Der skal også sennep på bordet!
Tips: Sådan hakker man løg: Skær det hele løg over
på langs. Skær en halvdel ad gangen på langs i tynde stave uden at skille dem
ad. Vend løget en halv omgang og skær i tykke eller tynde »skiver«, alt efter
hvor små terninger, du vil have.