Prøv denne opskrift på en let gryderet, der smager dejlig.
Hemmeligheden ligger i ølkuskens porter.
Til 4 personer.
Tilberedningstid: ca 2 timer. Fryseegnet.
# Ingredienser
50 g smør
600 g skært oksekød
(inderlår eller tyksteg)
1 løg
1½ spsk hvedemel
1 porter
2 dl bouillon (af
terning)
1 krydderbuket (se under
krydderurter)
lidt muskatnød
1 laurbærblad
1 tsk farin
1 spsk vineddike
250 g frosne
mini-løg
* Fremgangsmåde:
1. Skær kødet i
terninger.
Pil løget og skær
det i skiver.
2. Smelt smørret i
en tykbundet gryde og brun kødet på alle sider.
Tag det op med en hulske.
3. Kom løgene i
gryden og lad dem svitse, til de er gyldne.
Læg kødet tilbage i
gryden.
Drys melet over og
rør godt om.
4. Hæld porter og
bouillon ved og bring det i kog.
Læg krydderbuketten og
et laurbærblad ved.
Riv lidt muskatnød
over retten og tilsæt farin og eddike. Rør om.
5. Læg låg på gryden
og skru ned for varmen.
Lad retten snurre i
ca 1½ time, til kødet er mørt.
6. Fjern
krydderbuketten og laurbærbladet og kom de frosne mini-løg i gryden.
Lad dem koge med i
2-3 min., til de er møre.
Smag retten til.
7. Til denne ret
hører der kogte nudler - eller, hvis det skal gå hurtigt, lun flûte eller
grovbrød.
Tips: Frosne
mini-løg, som fås i de fleste supermarkeder, er små pillede, forkogte løg, der
kan lægges direkte i gryde eller pande og koges eller steges.
Meget dekorative i en gryderet.
INFO: En kusk
er føreren af et hestetrukken transportmiddel, fx en hestevogn, en karet, en
hestesporvogn eller en hesteomnibus. Som et kuriosum kaldes salgschaufførerne
på øldepoternes lastbiler ofte stadig kuske som et levn fra dengang øllet til
værtshusene leveredes fra hestevogn.