Hvis du har været i Grækenland kender du helt sikkert
tzatziki. Tzatzikien er en dressing som laves med agurk og hvidløg. Prøv
tzatzikien allerede i dag - tilbehør eller Hors d'œuvre.
4 personer. Tilberedningstiden for tzatzikien er ca 2½ time.
Heraf er arbejdstiden ca 15 minutter.
# Ingredienser til tzatziki:
½ l yoghurt naturel eller græsk yoghurt
1 agurk
(300 g) (evt squash)
1 tsk groft
salt
4 fed hvidløg
1 knsp peber fra kværn
1 spsk (oliven)olie
1 spsk citronsaft
* Sådan laver du tzatziki:
Start med at hælde yoghurten i et kaffefilter eller i en si
med et rent viskestykke i mindst 2 timer til afdrypning af valle.
Vask herefter agurken og riv den groft eller skær den i små
tern.
Dette kan med fordel gøres samtidig med, at yoghurten står
til afdrypning.
Alternativt brug græsk yoghurt, der er drænet.
Drys salt på agurken og lad det stå ca. 2 timer.
Afdryp agurken i en si og bland det med afdryppet yoghurt.
Pil og knus herefter hvidløg.
Rør så det i sammen med peber, citronsaft og olie.
Lad nu tzatzikien trække i køleskab mindst 15 min. inden
brug.
Og så er tzatzikien klar til at blive serveret.
Tips til tzatziki:
Tzatziki kaldes på dansk også græsk agurkesalat. Og det er
der en grund til, for hvis du har været i Grækenland, så kender helt sikker til
tzatzikien, og har måske endda prøvet den på dens hjemegn. Men selvom det
oftest er Grækenland, som v i forbinder den græske agurkesalat med, så er
retten faktisk brugt i flere køkkener i den østlige del af Middelhavet. Du
finder derfor også tzatzikien i det tyrkiske køkken, hvor dild nogle gange
tilføjes opskriften.
I Grækenland serveres tzatziki altid som tilbehør til en
kødret. I Danmark bruger vi dog tzatzikien som dressing eller som tilbehør i mange
forskellige retter.
Nogle bruger tzatziki som dyppelse til brød gulerødder og
agurker, eller som dressing i pitabrød eller græskinspirerede burgere.
Hvis du vil servere en kødret med tzatzikien, som de gør i
Grækenland, anbefaler vi tzatzikien til lammekølle.
Og der kan vi naturlig også hjælpe med en opskrift. Du finder opskriften på
lammekølle her.
Du kan også bruge tzatzikien som dyppelse til dit brød eller
flûte.
Server fx tzatziki til flûtes, som
du finder opskriften på her.
Og husk, at du også kan bruge fast (græsk) yoghurt til
tzatzikien i stedet fir afdryppet yoghurt.
Velbekomme, og god fornøjelse med din tzatziki.