Dette er en mager variant af den franske klassiker "dauphinoise". Den er god som tilbehør til kød, røget eller grillet fisk og pølser. Ret dejlig
ret.
• Mager ost indeholder halvt så meget fedt som fuldfed ost.
• Urter og krydderier er fedtfrie smagsforstærkere.
Forberedelse 10 min. Tilberedning 1 time. 6 portioner
# Ingredienser
900 g (10-12 stk.) kartofler
½ tsk salt
¼ tsk peber
1 ½ dl (150
g) let Philadelphia ost
1 dl (100 g) hytteost eller mager kvark
1 æg
2 spsk fisk, fintklippet purløg
1 fed hvidløg
4 ½ dl letmælk
¼ tsk reven muskat
DESUDEN:
½ dl reven, mager ost
1 tsk olie til fadet
* Tilberedning
1. Varm ovnen til 175 °C.
Skrub og skær kartoflerne i meget tynde skiver.
Skyl skiverne i koldt vand for at fjerne stivelsen.
Lad skiverne dryppe af og bred dem ud på køkkenrulle.
Tryk fugten af med et dobbelt stykke køkkenrulle.
Pensl derpå et gratinfad let med olie.
2. Læg halvdelen af kartoffelskiverne i fadet så de
overlapper hinanden (se Tips).
Krydr med salt og peber.
Læg resten af kartoflerne på.
3. Passer hytteosten igennem en si (se Tips).
Bland massen med philadelphiaost, æg,
purløg, presset hvidløg og mælk.
Rør til en jævn masse.
Hæld den over kartoflerne i fadet.
Drys den revne ost og muskaten over.
4. Gratiner i 1 time eller til kartoflerne har fået fin
farve
og er gennembagte. Mærk efter med en skarp kniv.
Server gratinen varm.
Kartoffelgratin med purløg:
Pr. portion: Energi: Kcal 227 = kj 953
Kulhydrat 30 g Protein 11 g Fedt 7 g (28%) Fibre 2 g
Tips:
Passér hytteosten igennem en finmasket si. Pres massen
ved hjælp af en træske gennem nettet ned i en skål.
Rør ostemassen jævn og smidig.
For at få en jævnt bagt gratin, bør du være omhyggelig
med at fordele skiverne jævnt i fadet.
Arranger det øverste lag i rækker for at få en pæn overflade.
INFO: Gratin dauphinoise er en fransk ret med skivede kartofler
bagt i mælk eller fløde ved hjælp af gratin-teknikken fra Dauphiné-regionen i
det sydøstlige Frankrig. Der er mange varianter af rettens navn, herunder
pommes de terre dauphinoise, kartofler à la dauphinoise og gratin de pommes à
la dauphinoise.
Den første omtale af retten er fra den 12. juli 1788. Den blev
serveret med fugle (ortolaner) ved en middag af Charles-Henri, hertug af
Clermont-Tonnerre og generalløjtnant i Dauphiné, for de kommunale embedsmænd i
byen Gap, nu i departementet Hautes-Alpes.
Se alle de bedste
opskrifter med Kartofler og med Grønsager.
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min..