Aftensmad Hovedret. Arbejdstid: 1 time. Kogetid: ca 35 min. Middelsvær at lave. Høj pris.
6 personer.
# Ingredienser
til Paëlla
1 lille kylling (ca )
100 g bacon eller letsaltet, stribet flæsk
1 løg
1 rød peberfrugt
1 grøn peberfrugt
1 dl olie
2 fed hvidløg
1 laurbærblad
1 tsk safran
saften af ½ citron
langkornede ris ()
6 dl vand
bælgede ærter (evt frosne optøede)
Endvidere:
16-18 friske blåmuslinger ()
1 spsk olie
1 dl vand
8-10 jomfruhummere (evt frosne optøede)
12-14 kogte kæmperejer (evt frosne optøede)
salt og peber
*
Sådan laves Paëlla
1. Gå kyllingen efter for fjerposer o. lign. Se Kylling.
Del kyllingen i 8 stykker. Se Kylling, partering af.
Tør kyllingestykkerne godt og krydr dem med salt og peber.
2. Skær bacon (flæsk) i terninger.
Pil løget og skær det i ringe.
Skyl peberfrugterne, skær dem igennem på den lange led og
befri dem for frøstol og kerner. Skær dem i strimler på tværs. Tag nogle
stykker fra til pynt.
3. Varm olien i en (jern)pande (evt en paëllapande).
Svits først bacon (flæsk), så kyllingestykker gyldne.
Tilsæt løgringe og peberfrugtstrimler og lad det hele svitse
endnu et par min. ved ikke for kraftig varme.
4. Kom de pillede hvidløgsfed, laurbærblad, safran,
citronsaft og ris i, bland godt.
Kom det kogende vand i, tilsæt salt og peber, bland igen.
Lad retten snurre ved svag varme under lag 15-20 min.
5. Børst blåmuslingerne med en stiv børste, se Blåmusling.
Kassér eksemplarer, der ikke lukker tæt, evt ved let slag
mod bordkanten.
Skyl jomfruhummerne koldt, se Jomfruhummer, og skyl
rejerne.
6. Kog 1 spsk olie og vand op i en gryde og styrt muslingerne i.
Læg låg på og damp dem 3-4 min. for god varme.
Ryst gryden et par gange. Tag muslingerne op og si lagen
fint.
7. Kog jomfruhummerne 5-6 min. i letsaltet vand, pil dem fri
for hoved og ben, men lad skallen sidde på halen.
Varm herefter rejerne et par min. i vandet. Tag dem op.
8. Tag 6-8 muslinger med skal fra.
Skær de resterende muslinger fri af skallen.
9. Kom ærterne i den næsten færdige ret og lad dem koge med
et par min.
Tag et par jomfruhummere og rejer fra til pynt og vend de
resterende i risene.
Hæld den siede muslingekogelage i og varm retten godt
igennem.
Server direkte fra panden, dekoreret med hele muslinger
eller muslinger, hvor den ene skal er vredet af, rejer og jomfruhummere.
INFO: I Spanien fra byen Valencia, hvorfra denne ret stammer
fra, mener nogle, at paella er·en nationalret. Navnet skyldes navnet på den
særlige pande af samme navn. Den kan laves lige så enkel og lige så
kompliceret, som man har lyst og råd til.
Paella er en spansk risret hvor olie og hvidløg er altid
udgangspunktet, ellers lavet med kød, kylling, kanin, fisk, skaldyr, spansk
chorizo pølse, lidt blæksprutte eller muslinger og eventuelt snegle. Retten
krydres med safran.
Ofte bruges ærter, grønne bønner, samt peberfrugter.
Paella udtales pah-eh-jah eller pah-el-jah afhængigt
af dialekten.
Se alle de bedste opskrifter med Paella
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------