Bagværk Hjemmebag Småkager. Arbejdstid: 1½ time. Skal hvile: mindst 2 timer. Middelsvær at lave. Mellem pris. Mængde: ca. 225 kager
# Ingredienser til Brune kager:
250 g smør
250 g lyst farin
125 g sirup (lys)
75 g mandler (1,5 dl)
2 spsk stødt kanel
1 tsk stødt ingefær
2 tsk stødt kardemomme
1½ tsk potaske
2 spsk vand
500 g hvedemel (81/3 dl)
Endvidere:
skal af 1 usprøjtet appelsin
4 spsk sukker
* Sådan laves Brune kager:
1. Bland smør, farin og sirup i en stor gryde og lad det
smelte ved svag til jævn varme.
Se til det og rør af og til, det skal blive en ensartet
masse.
Tag gryden fra varmen og lad massen blive lunken.
2. Skold, smut og hak mandlerne.
Bland dem i gryden sammen med krydderierne.
3. Skræl appelsinen tyndt og skær den yderste skal i
strimler.
Kog 2 spsk vand og sukker op og kog skallerne klare heri.
Hak dem, og kom dem i sukkermassen i gryden.
4. Rør potasken ud med de to spiseskefulde vand og kom også
dette i gryden.
Ælt hvedemelet i.
5. Tag dejen op og ælt den færdig på bordpladen.
Den skal være fast, men smidig.
Del den et par gange og rul den til pølser med en diameter
på ca. 4 cm.
Omvind dejpølserne med folie og læg dem i køleskab mindst 2
timer - og gerne til næste dag.
6. Skær dejen i papirtynde skiver med en meget skarp kniv og
læg dem på en plade med bagepapir - eller på en smurt, meldrysset plade.
De kan være svære at få hele af, fordi de er så tynde,
derfor er bagepapir lettest at arbejde med her.
Sæt ovnen på 180 °C.
7. Sæt pladen på ovnens øverste rille, og bag kagerne i 7-8
minutter.
Lad dem blive helt kolde, før de kommes på dåser med
tætsluttende låg, ellers bliver de bløde.
Tips: Appelsinskallen kan helt eller delvis erstattes
med finthakket sukat.
Mandlerne kan hakkes groft eller fint. Er mandlerne meget
fint hakkede, kan dejen også bruges til brunkagefigurer.
Brunkagedej holder uden videre 3-4 uger i køleskab, ja den
bliver ligefrem bedre af at »lagre«, så der er ingen grund til at vente til
dagen før.
Skal dejen fryses, bør man flotte sig lidt med
krydderimålene. Krydderismagen forringes ved frysning. Holdbarhed: 3 måneder.
Se flere
opskrifter med Småkager
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog, Grill, Tøm køleskab,
Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at
lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------